Erişilebilirlik

ABD Adalet Bakanı Mahkemelik - 2002-12-25


Arap ve İran asıllı Amerikalılar'la bazı müslüman kuruluşlar Adalet Bakanı John Ascroft ile Göçmenlik Dairesi'ni mahkemeye verdi. Bu gruplar, terörist olabilecek kişileri izlemek için çıkartılan yeni kararlara uyarak, gönüllü olarak kayıt yaptıran Ortadoğu’lu kişileri tutuklanması üzerine harekete geçti.

California’da yaşayan binlerce İran, Irak, Libya, Suriye ve Sudan'lı erkek, Göçmenlik Dairesi'nin yerel bürolarına başvurarak kayıt yaptırmıştı. Bunlardan yüzlercesi derhal hapse atıldı. Gruplar, tutuklananların yataksız hücrelerde tutulduğunu bildirdi.

Los Angeles’da açılan davada, tutuklamaların yasadışı olduğu belirtiliyor ve ileride bu tür uygulamaların tekrarlanmaması isteniyor. Adalet Bakanı ile Göçmenlik Dairesi'ni mahkemeye veren gruplar, federal mahkemeye de başvurarak, yasal olarak ülkede kalma izni için başvuruda bulananların sınırdışı edilmesinin önlenmesini istedi.

Federal hükümetin 11 Eylül terör saldırıları üzerine çıkarttığı yeni yasalar 17 ülkenin vatandaşı, 16 yaşın üzerindeki erkeklere, Şubat ayı ortalarına kadar göçmenlik bürolarına kayıt yaptırma yükümlülüğü getiriyor. Bu ülkeler arasında Türkiye bulunmuyor.

XS
SM
MD
LG