Erişilebilirlik

'Irak'ın Son Şansı' - 2002-12-24


Amerika Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice, Irak’taki Saddam Hüseyin rejiminin, uzun bir terörist geçmişi olduğunu söyledi. Rice, ister Filistinli barış karşıtlarını, ister Ebu Nidal’in örgütünü desteklesin, ya da el-Kaide militanlarına eğitim versin, bu rejimin terörist geçmisinin uzun olduğunu belirtti.

Hiç kimse Saddam Hüseyin’in el-Kaide’yi kontrol edecek kadar nüfuzu olduğunu söylemiyor. Condoleezza Rice, “Önemli olan bu değil, önemli olan, Irak gibi kitle imha silah yeteneğini geliştirmekte olan bir rejime ve el-Kaide gibi terörist örgütlerle işbirliği yapma ihtimaline baktığınız zaman, kaygı duymanız gerektiğidir,” dedi.

Saddam Hüseyin, İran’a karşı balistik füzeler ve kimyasal silahlar kullandı. Irak lideri aynı zamanda Irak’ta kürtler ve öteki azınlıklara karşı da kimyasal silaha başvurdu. 1991’de Körfez Savaşı sırasında Saddam Hüseyin İsrail, Suudi Arabistan ve koalisyon kuvvetlerine karşı balistik füze attı. Ulusal Güvenlik Danışmanı Rice’ın da söylediği gibi, Saddam Hüseyin’e Birleşmiş Milletler’le işbirliği yapması ve silahsızlanması için son bir fırsat verildi. Dünya, son 11 yıldır Saddam Hüseyin’den gördüğü davranışlarla artık zaman kaybetmek niyetinde değil.

Başkan George Bush, kitle imha silahları edinme çabaları ve terörizme sağladığı destek nedeniyle Saddam Hüseyin rejiminin ciddi bir tehdit olduğunu açıkça söylüyor.

Birleşmiş Milletler silah denetçileri Irak’ta yeniden görev yapıyor. Irak yasaklanmış kitle imha silahları ve balistik füzelerle bunları fırlatma sistemlerini açıklamalı ve bunlardan vazgeçmelidir. Başkan Bush’un da söylediği gibi, “Saddam Hüseyin oyalama ve meydan okuma yoluna giderse, son derece ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalması kaçınılmaz olur.”

XS
SM
MD
LG