Erişilebilirlik

'ABD ve İngiltere İstihbaratı Denetçilerle Paylaşsın' - 2002-12-20


BM Silah Denetim Komisyonu Başkanı Hans Blix, Güvenlik Konseyi'nde yaptığı açıklamada, Irak'ın silah bildiriminde eksikler olduğunu söyledi. ABD ve İngiltere'nin ellerindeki istihbaratı teftiş heyetiyle paylaşmamasından şikayet ederek, “Yasak silahların nerede olduğunu bilsek denetçiler çok daha etkili olur” diyen Blix şöyle devam etti: "Bize, Irak’ın sahip olduğunu sandıkları silahlar hakkında ayrıntılı bilgi veriyorlar. Bizim ihtiyacımız olan, bu silahların nerede olduğudur, tabii eğer biliyorlarsa. Bu nedenle verdikleri bilgi fazla işimize yaramıyor. İki ülkenin Irak’ta casusları var, uyduları ve başka imkanları var. Tüm telefon konuşmalarını dinliyebilmeleri mümkün. Biz bu imkanlara sahip değiliz." ABD ve İngitere, Blix’in şikayetine cevap vermedi. İki ülke daha önce yaptıkları açıklamalarda, yasak silahların nerede olduğunu açıklamaları halinde, istihbarat kaynaklarının ortaya çıkacağını savunmuşlardı. İki ülke, Irak’ın silah bildiriminin yalanlarla dolu olduğu görüşünde. İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’in denetçilere müdahale etmesi durumunda savaş çıkabileceğini söyledi ve devamla şöyle dedi: "Irak zaten sınavlardan birini geçemedi. Tetiğin biri çekilmiş bulunuyor. Parmak ikinci tetikte. Bunun çekilip çekilmemesine ise Saddam Hüseyin karar verecek. Bu işi ya barışçı bir şekilde çözer ya da uluslararası toplumu askeri müdahaleye zorlar. Karar, Saddam Hüseyin'in."

Jack Straw, Irak’ın ikinci sınavı 27 Ocak’ta vereceğini söyledi. Hans Blix, denetimle ilgili ikinci raporunu Güvenlik Konseyi’ne bu tarihte verecek.

ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell da, Irak'ın Birleşmiş Milletler’e sunduğu silah bildiriminde ciddi boşluklar bulunduğunu öne sürdü. Boşlukların çoğu, Irak’ın biyolojik ve kimyasal silah üretiminde kullandığı sanılan malzemeyle, araç ve gereçlerin envanterini çıkarmamış olmasından kaynaklanıyor.

Bağdat hükümeti ise iddiaları reddediyor, silah bildirim raporunun eksiksiz olduğunu iddia ediyor.

XS
SM
MD
LG