Erişilebilirlik

'Irak'la Savaş Kürt Devletine Yol Açmamalı' - 2002-12-20


Amerikan Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu'nun yeni Başkanı Richard Lugar, Irak’ın, gelecekte de, bugünkü sınırları içinde bütünlüğünü koruması gerektiğini söyledi.

Komisyon Başkanlığı'nı, Ocak ayında, Kongre’nin yeni çalışma dönemine başlamasıyla devralacak olan Senatör Lugar, Washington’da düzenlediği basın brifingi sırasında, Türkiye’nin, Irak’la bir savaşta oynayacağı role ilişkin bir soruyu yanıtladı. Cumhuriyetçi Senatör, Irak’la savaşa girişilmesi halinde Kuzey Irak’taki Kürtler'in bunu bağımsızlık ya da bölgede bir Kürt devleti kurmak için bir fırsat olarak görmemesi gerektiğini belirtti. ABD’nin böyle bir girişimi desteklemeyeceğini bildiren Lugar, Irak’ta, ülkeyi, halkını oluşturan bütün grupların çıkarlarını gözetecek şekilde yönetmesi gereken bir hükümete ihtiyaç olduğunu vurguladı.

ABD'nin Türkiye ile dostluk ve dayanışmaya büyük önem verdiğini söyleyen Senatör Lugar şöyle dedi: “Amerika, Türkiye’nin hedefleriyle yakından ilgilidir, iki ülke arasındaki dostluk ve dayanışmanın takdir edilmesi için elinden geleni yapmaya kararlıdır.“

Amerikalı Senatör, Körfez Savaşı nedeniyle Türkiye’nin uğradığı ekonomik kayıpların farkında olduklarını ve bu konunun, Başkan Bush’la AKP Lideri Recep Tayyip Erdoğan arasında Beyaz Saray’da ele alındığını söyledi. Lugar, ABD’nin, Türkiye’nin stratejik önemine inandığı için Avrupa Birliği’ne girmesini ve Kıbrıs sorununa çözüm bulunmasını desteklediğini belirtti.

XS
SM
MD
LG