Erişilebilirlik

'Türkiye ve Kıbrıs'ı da Görüştük' - 2002-12-19


ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'la AB Dönem Başkanı Danimarka'nın Dışişleri Bakanı Per Stig Moeller, AB Yüksek Temsilcisi Javier Solana ve Dışişlerinden Sorumlu Komisyon Üyesi Chris Patten arasında dün Washington'da yapılan görüşmeden sonra dört yetkili, basına açıklama yaptılar ve gazetecilerin sorularını yanıtladılar.

Powell, Kopenhag zirvesi sırasında Birliğe 10 yeni üyenin katılması yönünde alınan kararı "tarihi" diye niteledi ve bunun, bütünlük, özgürlük ve barış içinde bir Avrupa yönünde önemli bir adım olduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı, görüşmede ele alınan belirli konular arasında Türkiye-AB ilişkilerini başta saydı. Türkiye'nin Avrupa yönündeki evrimi üzerinde durduklarını söyleyen Powell, ABD hükümeti olarak Avrupa Birliği'ni, 2004 Aralık ayında Türkiye'nin, Kopenhag siyasi kriterlerini yerine getirdiğine karar verdikten sonra Türkiye'yle üyelik müzakerelerini gecikmeden başlatma kararı nedeniyle kutladıklarını belirtti.

Powell, Kıbrıs konusunu da ele aldıklarını ve Birleşmiş Milletler'in çözüm çabalarını ve Şubat ayı sonuna kadar sorunu çözüme kavuşturma gayretini desteklediklerini bildirdi. Powell, Kıbrıs'taki taraflar ve Türkiye ile Yunanistan'ı kastederek, dört tarafın da BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın önerilerini ciddiyetle ele alıp soruna çözüm bulmaya çalışmalarını umud ettiğini söyledi.

Danimarka Dışişleri Bakanı Moeller de Kıbrıs'ta Şubat ayı sonuna kadar çözüm bulunmasını ve Kıbrıs'ı bir bütün halinde 1 Mayıs 2004'de AB üyesi olarak görmeyi arzu ettiklerini belirtti. Moeller, çözüm sağlandığı takdirde Kıbrıs Türk tarafının en kısa zamanda, ekonomik açıdan Rum tarafının düzeyine çıkarılması amacıyla Avrupa Birliği tarafından bütçe ayrıldığını söyledi.

XS
SM
MD
LG