Erişilebilirlik

Birleşmiş Milletler Irak'tan 'Bilim Adamları'nın Listesini İstedi - 2002-12-18


Amerika ve İngiltere, Irak’ın silah raporunu kuşkuyla karşıladıklarını tekrarladı.

Beyaz Saray sözcüsü Ari Fleischer, Başkan Bush’un silah programlarının tüm ayrıntılarını Birleşmiş Milletler denetçilerine açıklamamasından kaygı duyduğunu söyledi.

Bugün üst düzeyde yardımcılarıyla bir toplantı yapan Bush’un çok yakında Irak’ın, silahsızlanmasını öngören BM kararlarını ihlal ettiği yolunda bir açıklama yapacağı haber veriliyor.

Öteyandan İngiltere Dışişileri Bakanı Jack Straw, Irak’ın kitle imha silahlarına sahip olmadığı iddiasının düpedüz yalan olduğunu söyledi.. Başbakanı Tony Blair de Irak’in silah raporuyla ilgili resmi değerlendirmeyi Noel tatilinden sonra açıklayacaklarını bildirdi. Bu arada BM nükleer silah denetçisi şu ana kadar Irak’ın 1998 yılından beri nükleer silah programı geliştirdiğine ilişkin bir kanıt bulunmadığını söyledi.

Muhammed Elbaraydi bir Mısır gazetesine verdiği demeçte, 4 yıl önce silah denetçilerinin son çalışmalarını tamamladığı günden buyana nükleer çalışma yapıldığı ilerisürülen Irak tesislerinde bir değişiklik olmadığını belirtti.

Birleşmiş Milletler, kitle imha silahı geliştirme programında çalışmış olan tüm uzmanların listesini Irak’tan, istedi. Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, bu bilimadamlarının sağlayacağı bilgilerin büyük önem taşıdığını vurguladı.

Silah denetimine ilişkin Birleşmiş Milletler kararına göre, denetçiler bilimadamlarını aileleri ile birlikte Irak dışına çıkartabilir ve Irak yetkililerinin müdehalesi olmaksızın onlarla görüşebilir. Bu noktayı vurgulayan Rumsfeld, şöyle konuştu:"Irak hükümetinin bir yetkilisi olsaydım, bu maddeyi de Birleşmiş Milletler’in silah denetimine ilişkin diğer koşullar gibi değerlendirirdim. Iraklı yetkililer eğer bu bilimadamlarının aileleri ile beraber Irak dışına çıkmasını reddederse, Birleşmiş Milletler’in kararını ihlal etmiş olur."

Savunma Bakanı Rumsfeld, geçmişteki denetimlerde en önemli bilgilerin silah denetçilerinden değil, Irak’ın içerisinde ne olup bittiğini bilenlerden geldiğini söyledi:"Ülkenin içerisinde olup da silah programı hakkında bilgi sahibi olanların uzman görüşlerini alınca birşeyler ortaya çıkartabilir duruma geliyoruz."

Bilimadamları görüşme için Irak dışına çıkmayı reddederse ne olacak? Rumsfeld, bunun da ihtimal dışı olmadığını belirtti.

Amerika savunma bakanı, Irak’ın kitle imha silahlarına ilişkin raporunun uzunluğu hakkında herhangi bir yorum yapmadı.

XS
SM
MD
LG