Erişilebilirlik

Amerikan Gazeteleri'nde Kopenhag Yorumları - 2002-12-17


Kopenhag zirvesi geldi geçti ama Türkiye ve Avrupa Birliği üyeliği konusu, Amerikan gazetelerinde güncelliğini koruyor. CHICAGO SUN TIMES gazetesi, Birliğin Türkiye politikasından şikayetçi. Gazete kararla ilgili yorumunda şöyle diyor: "Türkiye’nin Avrupa’dan çok farklı olması Birliğe kabul edilmesi için en önemli nedendir. Çünkü Türkiye, demokrasiye kendini adamış ender İslam ülkelerinden biridir. Politikası ılımlıdır; insan hakları, dinsel ve etnik hoşgörü alanlarında önemli adımlar atlmış laik bir ülkedir. Bu gerçekler bilinirken Türkiye’nin üyeliği neden erteleniyor? Bu sorunun cevabı ırkçılıktır. Türkiye’yi Birliğe sokmama kampanyasının öncülüğünü Almanya’yla Fransa yapıyor. Nedeni, islam ve doğu düşmanlığı. Belki biraz da cehalet. Bu iki ülkenin çabaları sadece kendilerine değil herkese zarar veriyor."

Başkent Washington’da basılan ancak Amerika genelinde yayın yapan USA TODAY gazetesi, “Türkiye’den Vazgeçmeyin!” başlıklı makalesinde, karar hakkında şunları yazıyor: "Avrupa Birliği’nin red kararı sadece Türkiye’ye değil, üyeliği içini yoğun lobi yapan Bush yönetimine de bir tokat niteliğindeydi. Yönetimin Türkiye’yi bu kadar desteklemesinin bir nedeni, Irak’a karşı planlanan askeri operasyon ve Türkiye’nin kritik konumu. Washington, Avrupa Birliği’ni Türkiye’ye üyelik için kesin tarih vermeye zorlamalı ve Batı’dan kopmasını önlemek amacıyla elinden geleni yapmalıdır."

Bunlar USA TODAY gazetesinin görüşleriydi. Washington’da yayınlanan WASHINGTON TIMES gazetesi ise “Batılı bir Türkiye’ye Yol Haritası” başlıklı yazısında, Türkiye’nin çok ender rastlanan ülkelerden biri olduğunu yazıyor. Gazeteye göre bunun nedeni Müslüman Türkiye’nin aynı zamanda laik bir demokrasi olması:"NATO üyesi Türkiye yıllardır Batı’yı koruyor. Stratejik konumu ve Ortadoğu’ya açılan bir pencere olduğu dikkate alınırsa Avrupa Birliği’nin Türkiye’yi üye yapmak için can atması gerekir. Halbuki durum bunun tam tersi. Türkiye kendisinden istenenleri tek tek yerine getirdikçe önüne yeni koşullar sürülüyor. Kopengag zirvesinden sonra anlaşıldı ki Avrupa’nın Türkiye’yi üye yapmaya niyeti yok. Uygulanan politika savsaklama politikası."

WASHINGTON TIMES gazetesi, yorumunda, Amerika’dan, buna aldırmayarak, Türkiye’yle ikili ilişkilerini daha da güçlendirmesini istiyor ve bazı öneriler sunuyor:"Ankara’ya, Bağdat’ta bir rejim değişikliği durumunda Kuzey Irak’ta bağımsız bir Kürt Devleti kurulmayacağı yolunda güvence verilmelidir... Türkiye’yle daha fazla ortak askeri tatbikat yapılmalı, Türk Ordusu’na modern malzeme verilmelidir.... Türkiye’nin Afganistan’daki masrafları ve Irak ambargosundan kaynaklanan zararları kısmen karşılanmalıdır... Avrupa Gümrük Birliği’nden çıkarsa Türkiye’yle serbest ticaret anlaşması imzalanmalıdır...

XS
SM
MD
LG