Erişilebilirlik

Denetim Devam Ediyor - 2002-12-15


Irak’taki Birleşmiş Milletler görevlileri, önceden denetledikleri yerler dahil birçok tesisi yeniden incelemeye bugün de devam etti.

Bu arada Irak Dışişleri Bakanı Naci Sabri, Amerikan ve İngiliz uçaklarının Bağdat’ın güney ve doğusundaki hedeflere saldırmasını şiddetle protesto etti. Sabri, Genel Sekreter Kofi Annan’a yazdığı mektupta, ülkesine karşı ilan edilmemiş savaşı durdurmasını istedi.

Amerika Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada ise "Irak’ın kışkırtıcı eylemlerine yanıt verilirken sivillerin hedef alınmadığı" dile getirildi. Birleşmiş Milletler silah denetçileri çalışmalarını bugün de sürdürdü. Ancak Bağdat’ın bir yabancı konuğu daha vardı. Amerikalı sinema oyuncusu Sean Penn de olası bir Irak savaşına karşı alternatif aramak üzere Irak’ta bulunuyordu.

Silah denetçilerinin bugün inceledikleri tesisler arasında bir eski nükleer araştırma merkezi bulunuyor. Merkezde geçmişte uzun menzilli Scud füzeleri üretildiği sanılıyor. Merkezi İstihbarat Örgütü CIA’in raporlarına göre bu tesiste ayrıca kimyasal ve biyolojik silahlar da geliştirildi.

İncelemelerin ardından, silah denetçileri herhangibir açıklamada bulunmadı. Denetçilerin bu tutumu, denetimin başladığı 27 Kasım tarihinden bu yana değişmedi.

Irak’ta 113 silah denetçisi bulunuyor. Önümüzdeki günlerde bu sayının ve sürpriz denetimlerin daha da artacağı dile getiriliyor.

Ünlü aktör Sean Penn’in Irak ziyareti ise yalnızca üç gün sürecek. Penn, savaştan ancak Irak halkının ve Amerika’nın büyük çabasıyla kaçınılabileceğini dile getirdi.

Amerikalı aktör, ileri teknoloji ve umutsuzluğun 21'inci yüzyılın insanoğlunun sonunu getirmesinden korktuğunu söyledi. Penn, "böyle bir geleceği ne kendi çocuklarım ne de başkalarının çocukları için isterim" dedi. Penn, Ekim ayında 56 bin Dolar ödeyerek Başkan Bush’a hitaben yazdığı açık mektubu Washington Post’ta yayınlatmıştı. Mektupta, Bush'dan bombalama ve öldürmelere son vermesi isteniyor ve bir yabancı ülkeye karşı önleyici savaşın "geçici bir tedavi" olduğu ileri sürülüyordu. Sean Penn, bugün Bağdat’ta bir hastaneyi ziyaret etti, Başbakan yardımcısı Tarık Aziz’in de aralarında bulunduğu bir grup yetkili ile biraraya geldi.

XS
SM
MD
LG