Erişilebilirlik

'Aralık 2004'de Değerlendirme ve Sonra Müzakere' - 2002-12-13


Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen, Türkiye'nin Kopenhag Kriterleri'ni ne ölçüde yerine getirdiğini Aralık 2004'de gözden geçirme ve sonuca göre en kısa zamanda Türkiye'yle üyelik müzakerelerine başlama kararı aldıklarını açıkladı.

AB Kopenhag zirvesinin ilk günü sonunda gece yarısı bir basın toplantısı yapan AB Dönem Başkanı Rasmussen Türkiye konusunda şunları söyledi: "Bu gece aldığımız karara göre, AB Konseyi (liderler zirvesi) Aralık 2004'de, Komisyonun vereceği rapor ve yapacağı tavsiyeye dayanarak Türkiye'nin Kopenhag siyasi kriterlerini yerine getirdiğine karar verirse Avrupa Birliği Türkiye'yle üyelik müzakerelerini başlatacaktır."

Rasmussen üyelik müzakerelerinin başlaması konusunda kesin tarih vermedi ancak Türkiye, insan hakları ve demokrasi sınavında başarılı olduğu takdirde müzakerelerin en kısa zamanda başlayacağını söyledi.

Avrupa Birliği liderlerinin bu kararı bugün Kopenhag'da bulunan Başbakan Abdullah Gül'e iletilecek. Gül ve yine Kopenhag'da bulunan Adalet ve Kalkınma Partisi lideri Recep Tayyip Erdoğan, müzakerelere başlama konusunda 2003 yılı için kesin tarih verilmesini istemişlerdi. Gül ve Erdoğan, geçen hafta açıklanan ve Türkiye, Aralık 2004'de yapılacak değerlendirmeden başarıyla çıktığı takdirde üyelik görüşmelerinin Temmuz 2005'de başlamasını öngören Fransız-Alman ortak planını reddetmişlerdi.

ABD yönetimi de son günlerde Türkiye'yle AB üyeliği konusunda mümkün olan en yakın tarihte görüşmelere başlamaları için AB liderleri nezdinde girişimde bulunmuştu. Başkan Bush, Salı günü Beyaz Saray'da görüştüğü AKP lideri Erdoğan'a, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girme çabasını kuvvetle desteklediğini söylemişti.

XS
SM
MD
LG