Erişilebilirlik

İran Nükleer Silah mı Geliştiriyor? - 2002-12-13


Uluslararası Atom Enerjsi Dairesi, Amerika’nın sözünü ettiği yeni nükleer tesislerin varlığından haberdar olduğunu açıkladı. Yetkililere göre, Tahran hükümeti, İran’ın nükleer elektrik enerjisi üretimini artırmak amacıyla yeni tesisler inşa edeceğini önceden Daire’nin Viyana’daki merkezine bildirmişti.

Yetkililer, tesislerin ziyaret edilmesiyle ilgili kararın Amerika’nın açıklamasından çok önce alınmış olduğuna da dikkati çektiler. Uluslararası Atom Enerjsi Dairesi Başkanı Muhammed Elbaradei’in, tesislerin gerçek işlevini anlamak için, gelecek yıl başlarında, teknik bir heyetle İran’a gideceği öğrenildi. Yetkililer, ziyaretin Irak’taki gibi “teftiş” değil “inceleme” olacağını da vurguladılar. Ancak inceleme sonucu gerekirse “teftiş” kararı alınması mümkün. Uluslararası Atom Enerjsi Dairesi Sözcüsü Melissa Fleming, Tahran hükümetinin, yeni inşaatla ilgili gerekli bilgileri Daire’ye Eylül ayında bildirdiğini açıkladı: "Eylül ayında de bizimle temasa geçerek yeni tesisler hakkında bilgi verdiler. Elektrik üretimini gelecek 20 yıl içinde 6 bin megawat arttırmak istiyorlar. Oldukça büyük bir girişim. Tesislerde zenginleştirilmiş yakıt kullanılacak ve “zenginleştirme” işlemini kendilerinin yapacağını bildirdiler."

Amerika, İran’ın, yeni tesislerden elde edeceği zenginleştirilmiş uranyumu nükleer silah yapımında kullanmasından ciddi kaygı duyuyor. Tahran hükümeti iddiaları reddediyor, nükleer programının sivil amaçlı olduğunu savunuyor. İranlı yetkililer, atom bombası yapmayı düşünmediklerini, gizli tesislere sahip olmadıklarını söylüyorlar. Ancak Amerika buna inanmıyor. Başkan Bush, Kuzey Kore ve Irak’la birlikte İran’ı şer üçgeni olarak nitelemişti.

XS
SM
MD
LG