Erişilebilirlik

Tarihi Zirve Başladı - 2002-12-12


Avrupa Birliği’nin, 10 ülkeyi üyeliğe davet etmesi beklenen Kopenhag zirvesi başladı.

Son olarak, İtalyan ve Yunan Başbakanları arasında yapılan görüşmeden sonra bu iki ülkenin Türkiye ile müzakerelere başlama tarihi olarak 2004’ü önerdiği bildirildi.

Türkiye bu zirvede, AB’ne üyelik müzakarelerinin başlaması konusunda tarih verilmesini bekliyor. Türkiye bu tarihin 2003 olmasında ısrar ederken, Topluluk 2005 yılı için tarih verme eğilimi gösteriyor.

Yeni hükümeti kuran Adalet ve Kalkınma Partisi’nin lideri Recep Tayyip Erdoğan son haftalarda AB liderlerini ziyaret ederek, Türkiye’nin, 2003 yılı için tarih verilmesi yolundaki isteğini dile getirdi.

Erdoğan’ın bu hafta Beyaz Saray’da görüştüğü Başkan Bush da ABD adına, Türkiye’ye AB yolunun en kısa zamanda açılması için Birlik liderleri nezdinde girişimde bulundu.

Kopenhag’da bulunan Başbakan Abdullah Gül ve Erdoğan, 2003 yılı içinde müzakere tarihi verilmesi yönünde girişimlerini bugün zirvenin başladığı saatlere kadar sürdürdüler.

Avrupa Birliği, Kıbrıs sorunu çözümlenmese bile adayı önümüzdeki yıl üye olarak kabul etmeye hazır olduğunu daha önce açıklamıştı.

Ancak Birlik ülkeleri, bölünmüş durumdaki bir Kıbrıs’ı üye yapmanın sakıncalarını göz önünde tutarak Kıbrıs Türk ve Rum taraflarının, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri tarafından hazırlanan son çözüm planı üzerinde görüşme yapmayı kabul etmelerini bekliyorlar.

Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis ve Kıbrıs Türk tarafını Rauf Denktaş adına Kopenhag’da temsil eden Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, zirveden önce böyle bir anlaşmanın mümkün olmadığını söyledi.

Rauf Denktaş da dün, Genel Sekreterin son anlaşma önerisini bu şekliyle imzalamasının mümkün olmadığını açıklamıştı. Öneriye Rum tarafının da itirazları olduğu biliniyor.

Türkiye için büyük önem taşıyan Avrupa Birliği zirvesini izlemek için çok sayıda Türk gazeteci Kopenhag’da bulunuyor. Hürriyet gazetesi yazarı Yalçın Doğan, zirvenin başlamasından hemen önceki durumu radyomuza şöyle anlattı:

"Türkiye, önce tarih verin Kıbrıs'ı sonra çözelim derken, Avrupalılar önce Kıbrıs'ı çözeceğinize dair imzayı atın ondan sonra biz size tarih verelim diyor. Özellikle Almanya ve Fransa Kıbrıs'la bağlantılı herhangi bir tarihin kendilerini çok fazla etkilemeyeceğini söylüyorlar. Yani Almanya ve Fransa, 2005 temmuzunda müzakerelerin başlaması yönünde anlaştıkları tarihten geri adım atmıyor."

Doğan ayrıca AB liderlerinin bu akşamki yemekte bir araya geleceğini ve yemekte Danimarka Başbakanı ve AB Dönem Başkanı Anders Rasmussen'in yeni bir öneri getireceğini söyledi. Rasmussen'in Avrupa ülkeleri liderleriyle tek tek görüşerek hazırladığı önerinin içeriği henüz bilinmiyor.

Başbakan Abdullah Gül, AKP lideri Erdoğan, Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ve Fransa Devlet Başkanı Jacques Chirac'ın yarın bir görüşme yapacaklarını söyleyen gazeteci Yalçın Doğan, bu buluşmanın geç kalmış olabileceği yorumunu yaptı.

Kopenhag Zirvesi'nde 2004 yılında üyeliğe davet edilmesi beklenen ülkeler, Kıbrıs ve Polonya’dan başka, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Macaristan, Slovenya, Litvanya, Letonya ve Estonya ile Malta.

Üyelik başvuruları 1997 yılında onaylanan bu ülkelerle, üyelik müzakerelerine başlanmıştı. Bu ülkelerin çoğuyla üyelik müzakereleri tamamlandı, bazılarının ise eksiklerini 2004 yılına kadar tamamlaması bekleniyor.

Bu arada Polonya tarım sektörü için Birlik tarafından önerilen tarım sübvansiyonlarını kabul ettiğini son anda açıkladı.

XS
SM
MD
LG