Erişilebilirlik

Rumsfeld Irak'ın Kitle İmha Silahları Olduğunu Yineledi - 2002-12-12


ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Irak’ın kitle imha silahlarına sahip olduğu konusunda “hiç şüphesi olmadığını” tekrarladı.

CNN’de yayınlanan söyleşide, Rumsfeld, şimdi önemli olanın, Irak hükümetinin Birleşmiş Milletler kararlarına uyarak silahlanıp silahsızlanmayacağı olduğunu kaydetti.

Rumsfeld, Irak’a, silahlarını açıklaması ve Birleşmiş Milletler denetçileriyle silahsızlanmak için işbirliği yapması çağrısında bulundu. Katar’da bulunan Rumsfeld, Doha yakınlarındaki Amerikan askeri üssünü ziyaret etti ve Amerikalı General Tommy Franks ile görüştü.

Rumsfeld, Katar’daki el-Udeid hava üssünün yenilenmesi için ülke yetkilileriyle dün bir anlaşma imzaladı. Bu üs, 5 bin metreyle bölgedeki en uzun kalkış pistine sahip.

Irak ise bu anlaşmayı kınadı. Resmi el Thawra gazetesi, körfezdeki Amerikan askeri üslerinin amacının Ortadoğu haritasını yeniden çizmek olduğunu yazdı.

Bu arada, Birleşmiş Milletler silah denetçileri Irak’ta ordu tarafından işletilen bir metal kalıp tesisi dahil birkaç yerde daha denetim yaptı. Uluslararası Atom Enerji Ajansı uzmanları da Bağdat yakınlarındaki Al Nidaa şirketine gittiler. Irak’ta çeşitli kurumların yaptığı denetimler ülke çapında sürdü.

XS
SM
MD
LG