Erişilebilirlik

Carter Nobel Barış Ödülünü Aldı - 2002-12-10


Amerika’nın eski başkanlarından Jimmy Carter bugün Oslo’da Nobel Barış Ödülü’nü aldı. Oslo’daki törende konuşan Carter, güçlü ülkelerin askeri kuvvete başvurmadan önce barışı korumak için her yolu denemeleri çağrısında bulundu. Jimmy Carter, Amerika’nın olası Irak harekatına değindiği anlaşılan konuşmasında, önleyici savaş ilkesinin benimsenmesinin korkunç sonuçlar doğurabileceği yolunda uyarı yaptı. Nobel Komitesi Başkanı Gunnar Berge, Carter’ı, “Amerika’nın en iyi eski başkanı” olarak niteledi.

Komite Carter’ı, barış, insan hakları, ekonomik ve sosyal kalkınmaya katkıları nedeniyle ödüllendirmişti. Amerika eski Başkanı Jimmy Carter Nobel Barış Ödülü’nün kendisini onurlandırdığını söyledi. Carter’ın dileği aldığı ödülün dünya barışı ve demokrasiye katkıda bulunması. Bugün Oslo’da düzenlediği basın toplantısında konuşan Carter, ödüle Carter Merkezi adlı kuruluştaki çabaları nedeniyle layık görüldüğüne inandığını söyledi. 20 yıl önce kurulan merkez 65 ülkede çeşitli projeler gerçekleştirdi. Bu projeler arasında bulaşıcı hastalıkların tedavisi, seçimlerde gözlemcilik yapılması ve bölgesel çatışmaların giderilmesi için arabuluculuk çabaları yeralıyor. Carter’ın önemli arabuluculuk çabalarından biri de 1978 yılında Camp David’de İsrail ve Mısır arasındaki görüşmeyle tarihe geçti. Mısır ve İsrail liderleri o yıl bu barış anlaşması nedeniyle Nobel Barış Ödülü alırken Carter’ın da bu ödülü hakkettiği dile getirilmişti. Basın toplantısında Irak konusuna da değinen Carter, Bağdat’ın Birleşmiş Milletler’le tam olarak işbirliği yapması halinde savaşı önleyebileceğini söyledi: "Güvenlik Konseyi’nin işbirliği yapıldığına inanması durumunda silahlı bir çatışma için hiçbir neden göremiyorum."

Bazı uzmanların görüşüne göre Nobel Komitesi Amerika’nın Irak politikasına muhalefet amacıyla Carter’a Barış ödülü verdi. Ödülünü bugün düzenlenen törende alan Jimmy Carter, kuruluşun amacının dünyanın yardıma en muhtaç insanlarına el uzatmak olduğunu vurguladı. Carter, son yıllarda özellikle Afrika, Asya ve Latin Amerika’da birçok ülkedeki seçimlerde gözlemcilik yaptı. Eski Başkan Etyopya ve Sudan arasındaki sorunların giderilmesi için de çaba harcadı.

XS
SM
MD
LG