Erişilebilirlik

Erdoğan Bush'la Görüşüyor - 2002-12-10


Washington'a dün gelen Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Beyaz Saray'da Başkan Bush'la görüşecek.

Türkiye saatiyle 20:00'de başlaması beklenen görüşmeye Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış da katılacak.

Erdoğan, Beyaz Saray'dan önce bu sabah ABD Dışişleri Bakanlığında Bakan Colin Powell'la görüştü. Erdoğan Savunma Bakanlığı - Pentagon'da da yetkililerden Irak'la ilgili gelişmeler konusunda bilgi aldı. Beyaz Saray'dan sonra Başkan Yardımcısı Dick Cheney'le de resmi konutunda görüşmesi beklenen Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye saatiyle 22:00'de Ritz-Carlton Oteli'nde bir basın toplantısı düzenleyerek Türk ve yabancı gazetecilerin sorularını yanıtlayacak.

Beyaz Saray'daki görüşmede Irak sorunu ve Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri üzerinde durulması bekleniyor.

Erdoğan dün Washington'a geldikten hemen sonra Uluslararası ve Stratejik Araştırmalar Merkezi'nde (CSIS) bir konuşma yaparak partisinin politikaları, Türkiye'deki durum, Kıbrıs, Irak ve Avrupa Birliği'yle ilişkiler konularında görüşlerini açıkladı.

Erdoğan'ın konuşması ana hatlarıyla şöyle:

Avrupa Birliği

Avrupa Birliği Türkiye'ye üyelik müzakereelerinin başlaması için gaün vermediği taktirde, sadece Türkiye'de değil uluslararası toplumda hayal kırıklığı yaratılacaktır. Hayal kırıklığı, bu alanda Türkiye'ye büyük destek veren Amerika için de geçerlidir. Türkiye'ye Avrupa Birliği ile müzakere tarihi verilmesi Kıbrıs konusundaki adımları sıklaştırıp çözümü kolaylaştıracaktır.

Kıbrıs

Birleşmiş Mililetler Genel Sekreteri Kofi Annan'ın sunduğu son plan, gerekli değişikliklerden sonra, Kıbrıs'ta çözümün yolunu açabilir. Türkiye çözümsüzlükten yana olmayıp, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Denktaş'ı müzakerelere teşvik ediyor, ve görüşmelerden kaçan tarafın Kıbrıs Türk tarafı olmamasına önem veriyor. Ancak Rum lideri Klerides'in Annan'a gönderdiği 18 sayfalık cevap görüşmeleri kilitler.

Irak

Irak'ın kitle imha silahlarından arındırılması Türkiye, bölge ve dünya barışı için gereklidir. Savaş Türkiye için en son seçenek olmakla birlikte, Saddam yönetimi uluslararası toplumun kararlarına uymadığı taktirde gerekli tepki gösterilecektir. Türkiye son Birleşmiş Milletler kararının uygulanaması için gerekli desteği verecektir.

XS
SM
MD
LG