Erişilebilirlik

Washington Post'tan Türkiye İçin AB Yorumu - 2002-12-10


Kopenhag zirvesi yaklaşır, Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan Beyaz Saray’da görüşmeler yaparken, Amerikan basını Türkiye’yle ilgili yazı ve yorumlara geniş yer veriyor. Washington Post gazetesi bugünkü yorumunda, bunun Türkiye ve Batı için tarihi bir hafta olduğunu belirterek şöyle diyor: "Avrupa Birliği Perşembe günü Ankara’yla üyelik görüşmelerine başlama tarihi verip vermeme ve 80 milyonluk bu müslüman ülkeyi önümüzdeki on yıl içinde topluluğa alıp almama konusunda karar verecek. Önümüzdeki iki gün içinde Birleşmiş Milletler yetkilileri Kıbrıs sorununa çözüm yolunda büyük bir ilerleme sağlamak için çalışıyor. Bu ilerleme için yeni Türk hükümetinin ve Ada’nın kuzeyindeki Kıbrıs Türk yönetiminin hayati ödünler vermesi gerekiyor. Öteyandan bugün Türkiye’nin yeni lideri Recep Tayyip Erdoğan’ın, Washington’da temaslar yaparken, Başkan Bush’tan Irak’la olası savaşta Amerikan asker ve uçaklarının Türkiye’de üslenmesine izin verilmesi için baskı görmesi bekleniyor. Hafta sonuna kadar Türkiye'yle Batı arasındaki bağlar ya büyük ölçüde güçlenecek ya da ciddi olarak zayıflayacak"

Washington Post gazetesi, yorumunda, gelişmiş demokrasilerle islam dünyası arasındaki mevcut uçurumu azaltmak isteyen herkesin Türkiye’yle Batı arasındaki bağların güçleneceği umudu taşıması gerektiğini vurguluyor. Bush yönetiminin, Avrupa Birliği’ne Türkiye’nin üyeliği için bu kadar çok baskı yapmasının nedeninin de yalnız askeri amaçlı olmadığını belirten Washington Post gazetesi, şöyle devam ediyor:"Konu sadece Türkiye’nin ekonomik istikrarını güvence altına almak değil. Gerçi bu Birlik üyeliğinin gerçek yararı ama daha da önemlisi Türkiye’nin siyasi sistemini liberalleştirmesi, azınlıklara ayrımcılığa son vermesi ve insan hakları ihlallerini durdurmasıdır. Bunun sonucu, sadece stratejik konumdaki bu ülkede modern demokrasiyi güçlendirmek olmayacak, aynı zamanda Ortadoğu ve Orta Asya’daki komşu ülkeler için de bir model yaratılacaktır."

Washington Post, yorumunda, birçok Avrupalı politikacının Türkiye’yi üyeliğe almanın risk ve masrafının çok olacağını savunurken, bu hafta çoğu eski komünist Avrupa ülkeleri olan 10 yeni üye ülkenin büyük bölümü nispeten yoksul ancak Hrıstiyan vatandaşlarına aynı hakları vermesine dikkati çekerek şöyle diyor:"Türkiye’yle görüşmelere başlamanın getireceği siyasi yarar hemen görülecek ancak tam üyelik ve sözü geçen risk ve ekonomik maliyet ancak yıllar sonra gerçekleşecek. Bu süre de Türkiye’nin Avrupa pazarına entegrasyonunun yaratacağı sorunların giderilmesi için zaman vereceği gibi, Avrupalı politikacılara da halklarını süper kıtalarında dini ve etnik çeşitliliği kabul etmenin önemi konusunda eğitmeleri için fırsat sağlayacaktır. Bush yönetimi her ne kadar bu süreci hızlandırmak için çalışmakta haklıysa da Türkiye’nin modernizasyonunun getireceği yükün bir kısmını da üstlenmesi gerektiğini anlamalıdır. Amerikan yardımı, demokratik kurumların ve askeri üslerin yapılanmasına yardımcı olacak projeler için verilmelidir. Başkan Bush’un, bir yandan Brüksel’de Avrupa Birliği’nde Türkiye’yi savunurken, bir yandan da Erdoğan’a siyasi vaadlerini yerine getirmesi ve Birleşmiş Milletler’in Kıbrıs planını kabul etmesi için baskı yapması gerekir.

Washington Post gazetesi, yorumunda Pentagon’un Türkiye’deki üsleri kullanma isteği yüzünden Bush yönetiminin Ankara’ya savaş sonrası Irak’ta gerektiğinden fazla nüfuz sözü vermemesi gerektiği uyarısında bulunuyor. Yorum şöyle sona eriyor: "Türkiye’nin Avrupa’yla entegrasyonunu teşvik sürecinin bir unsuru da Türk hükümetine daha sonra değil, mümkün olan en kısa sürede Amerika’nın savunduğu demokratik kurallara uyması için baskı yapmak olmalıdır. "

XS
SM
MD
LG