Erişilebilirlik

Bush: Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne Girmesini Destekliyoruz - 2002-12-10


Başkan Bush Irak'ı silahlarından arındırmak için girişilebilecek bir askeri eylemde Türkiye'nin desteğini sağlamaya çalışırken ABD'nin, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmesi için yoğun çaba harcayacağını söyledi.

Başkan Bush'un Beyaz Saray'da AK Parti Genel Başkanı Erdoğan'la görüşmede bu iki konunun gündemin başında yeraldığı bildirildi. Görüşmeye ABD Dışışleri Bakanı Colin Powell ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Başdanışmanı Condoleeza Rice'la Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış da katıldılar.

Bush görüşmenin başında yaptığı açıklamada Türkiye'nin AB'ne girişi için yoğun çaba harcamaya sözverdi ve bu konuda Avrupalı liderlerle temasta olduğunu söyledi. Bush, Irak'a savaş açılması halinde Türkiye'nin üslerini kullanma izni vermesi yönündeki umudunu ise açıkça dile getirmemekle birlikte Türkiye'nin stratejik öneminden sözetti.

Bush, "Stratejik bir müttefik ve Amerika'nın dostu olan Türkiye'yle barışı korumak için işbirliği yapmak istiyoruz," dedi.

Recep Tayyip Erdoğan ise Beyaz Saray'dan ayrılırken gazetecilere yaptığı kısa açıklamada Başkan Bush'la Irak konusu üzerinde çok genel hatlarıyla durduklarını söyledi. Erdoğan, Saddam Hüseyin'i silahsızlandırma amacıyla girişilebilecek bir askeri operasyona destek konusunda yeni bir taahhütte bulunmadığını belirtti.

Beyaz Saray Sözcüsü Ari Fleischer de günlük olağan basın brifingi sırasında, Bush ve Erdoğan'ın, Irak konusunu çok genel hatlarıyla ele aldıklarını bildirdi. Sözcü, "İki lider Irak'ın barış bir tehdit oluşturduğu ve Saddam Hüseyin'i silahsızlandırmanın önemi konusunda görüş birliği içindeydi. Bu konudaki Birleşmiş Milletler sürecini ele aldılar. Bu sürecin, Saddam Hüseyin'in uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmesini sağlama konusunda çok yapıcı bir rol oynadığı görüşünü taşıyorlar," dedi.

Fleischer, ABD ve Türkiye'nin Irak konusunda karşılıklı çıkarları olduğunu söyledi ancak ABD'nin bir savaş durumunda Türkiye'deki üslerden yararlanıp yararlanamayacağı konusundaki soruları cevapsız bıraktı. Sözcü, bir operasyon konusunda ayrıntıları tartışmayı kabul etmediğini söyledi ve iki liderin, ne şekilde işbirliği yapılabileceğini ele aldıklarını söylemekle yetindi.

Irak'la bir savaş halinde Türkiye'nin desteğini sağlamaya Beyaz Saray tarafından büyük önem verildiği biliniyor.

Türkiye'deki yeni iktidar partisinin liderine Beyaz Saray ziyareti sırasında uygulanan protokolun düzeyi bu önemin bir işareti olarak niteleniyor.

Bush, Erdoğan'ı, "Ülkenizin en iyi dost ve müttefiklerinden birinin evine hoşgeldiniz" diyerek karşıladı. ABD lideri, Türkiye'nin AB'ne üyelik arzusunu paylaştığını söyledi ve ABD'nin, barışı korumak için Türkiye'yle birlikte çalışmak istediğini bildirdi.

Recep Tayyip Erdoğan da Bush'a teşekkür etti ve Türkiye'nin AB'ne girme çabasını, cumhuriyetin kuruluşundan buyana ülkenin üstlendiği en önemli proje olarak niteledi. Bu haftanın Türkiye için son derece önemli olduğunu belirten Erdoğan, "Bu haftayı bir dönüm noktası olarak niteleyebiliriz" dedi.

XS
SM
MD
LG