Erişilebilirlik

Armitage: Bush Irak Konusunda Sabırlı - 2002-12-09


Amerika Dışişleri Bakan Yardımcısı Richard Armitage Japonya’ya, Irak’a yönelik bir askeri harekata hazır olmaya çağırdı.Ancak Armitage, Başkan Bush’un Irak ile savaş konusunda sabırlı davranacağını da vurguladı. Japonya Başbakanı Junichiro Koizumi, Dışişleri Bakanı Yoriko Kawaguchi ve diğer yetkikilerle görüşen Amerikalı Bakan Yardımcısı bu konuda şöyle dedi: "Başkan Bush’un sabırlı olduğunu Japon yetkililere açıkça belirttim.Bush, Irak’ın kendiliğinden silahsızlanmasını tercih ediyor.Ama Başkanın dediği gibi Irak kendisini silahsızlandırmazsa, başkaları tarafından silahsızlandırılacaktır. Japon yetkililere, Irak’ın BM’e son sunduğu raroru nasıl değerlendirdiğimizi anlattım."

Japon hükümetinin Irak’a karşı girişilecek bir savaşı destekleyip desteklemeyeceği açıklık kazanmış değil..Ancak Japonya, geçen hafta en gelişmiş savaş gemilerinden birini, terörle savaşta askeri olmayan destek hizmetleri için Hint Okyanusuna göndermeyi kabul etti.Bakan Yardımcısı Armitage Tokyo’nun bu kararını övgüyle karşıladı.

Armitage, Japon yetkililerle Irak’a karşı düzenlenecek bir harekatla ilgili belirli savaş senaryolarını ele almadıklarını, bunun yerine Kuzey Kore’nin nükleer silah programı dahil genel güvenlik sorunları üzerinde durduklarını açıkladı.

Armitage, Bush Yönetiminin Kuzey Kore’ye, nükleer silah programından vazgeçmesi için uluslararası baskı yapılması politikasını desteklediğini söyledi.

Kuzey Kore, Japonya’nın, iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin yeniden kurulmasını amaçlayan görüşmelere nükleer silah konusunun dahil edilmesi önerisini reddediyor.

Kuzey Kore bu konuyu sadece Amerika ile görüşeceğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG