Erişilebilirlik

Amerikan Yönetimi Irak'ın Raporuna Kuşkuyla Bakıyor - 2002-12-08


Amerikan Hükümeti, Irak’ın dün sunduğu rapora kuşkuyla yaklaşıyor. Başkan Bush, raporu inceleyeceklerini açıkladı. Başkan raporun inandırıcı ve geçerli olması gerektiğini vurguladı. Bush, Irak’ın kitle imha silahlarını teslim etmemesi durumunda bir askeri müdahaleyle karşı karşıya kalacağını tekrarladı. Amerikalı yetkililer, raporun kapsamlı olmasının, eksiksiz olduğu anlamına gelmediğini belirtiyor. Bu arada, eski başkanlardan Jimmy Carter, Irak’ın yükümlülüklerini yerine getirmesi durumunda Amerika’nın Irak’a saldırması için bir neden bulunmadığını söyledi.

Beyaz Saray, Irak’ın Birleşmiş Milletler’e sunduğu raporu inceleyeceğini açıkladı. Beyaz Saray sözcüsü, Irak’ın konuyla ilgili sorumluluklarını hatırlattı ve Amerika’nın rapordan beklentilerini tekrarladı.

Başkan Bush da dün yaptığı haftalık radyo konuşmasında, Irak’taki kitle imha silahlarının ortaya çıkarılmasının Birleşmiş Milletler’in görevi değil, Irak’ın sorumluluğu olduğunu söyledi:"Irak’ın denetçilere kapıyı açması yeterli değildir. Irak’ın kurallara uyduğunun göstergesi, ondan istenen tüm bilgileri ve delilleri incelenmek üzere sunmasıdır ki Irak’ın son 10 yıldır sürdürdüğü kandırmacalara son verdiği anlaşılsın."

Bush Yönetimi, Irak’ın iddialarını reddediyor ve kitle imha silahlarına sahip olduğuna ilişkin kesin kanıtlar bulunduğunda ısrar ediyor. Beyaz Saray sözcüsü Ari Flesher tarafından dün yapılan açıklamada Irak’ın sunduğu bilgilerin geçerli ve eksiksiz olması gerektiği tekrarlandı... Başkan Bush da, sunduğu raporun eksik olması durumunda, bunun Irak’ı savaşın eşiğine daha da yaklaştıracağını söyledi: "Yeni silah denetimi sürerken Birleşmiş Milletler’in karar vermesi gereken nokta, Saddam Hüseyin’in son 11 yıldaki tavrını değiştirerek ve isteyerek işbirliği yapıp yapmadığı olacaktır."

Irak’ın sunduğu belgelerin baş silah denetçisi Hans Blix ve ekibi tarafından okunması ve bu bilgilerin Güvenlik Konseyi tarafından incelenmasi haftalar sürebilir. Bu arada Ramazan Bayramı nedeniyle ara verilen silah denetimi çalışmalarına dün yeniden başlandı. Birleşmiş Milletler silah denetçilerinin ilk raporunun 26 Ocak tarihinde konseye sunulması bekleniyor. Bush Yönetimi, Saddam Hüseyin Yönetimi’ne, sahip olduğu silahları bildirmemesi durumunda, Irak’ı silahsızlandırmak için askeri operasyon düzenleyeceği uyarısında bulunuyor.

XS
SM
MD
LG