Erişilebilirlik

Dünya ABD'den Hoşnut Değil - 2002-12-05


Sonuçları Washington'da açıklanan "2002 Yılında Dünyayı Düşündürenler" başlıklı rapora göre, dünyada insanları en çok kaygılandıran konuların başında AIDS hastalığının yayılması gelirken, araştırmaya katılanların çoğunun karamsarlık içinde olduğu, Amerikan aleyhtarlığının ve Irak'la bir savaşa muhalefetin arttığı görüldü.

Araştırmayı yapan, Pew Araştırma Merkezi adlı Amerikan kuruluşunun yöneticisi Andrew Kohut, özellikle Müslüman ülkelerde olmak üzere dünyada son iki yıl içinde ABD konusunda olumlu düşünenlerin oranının büyük ölçüde azaldığını söyledi. Kohut şöyle dedi: "Özellikle çatışma alanları ve çevresindeki Müslüman nüfuslu ülkelerde halk Amerika'dan nefret etmese de hiç beğenmiyor. Bu ülkelerde Amerika hakkında olumsuz düşünenlerin oranı yüzde 60'lara, 70'lere ulaşıyor. Bu gruba giren altı Müslüman ülkeden 5'i içinde sadece Özbekistan halkının çoğunluğu Amerika'yı beğeniyor. İki önemli müttefik ülke, Türkiye ve Pakistan'da ABD hakkında olumsuz düşünenlerin artışı ise özellikle şaşırtıcı."

Araştırmaya göre dünyada Amerika hakkında olumsuz düşünceler artarken hemen hemen bütün ülkelerde dünyanın genel durumundan hoşnutsuz olanların oranı da yükseldi. Pew Araştırma Merkezi yöneticisi Kohut, Kanadalılar ve Amerikalılar arasında hayatlarından memnun olanların oranının diğer ülkelere kıyasla yüksek olduğunu belirtti. Diğer ulusların gelir durumu iyi de olsa karamsarlık içinde olduğunu söyleyen Kohut şöyle devam etti: "Japonlar dünyanın en karamsar insanları. Kişi başına gelir düzeyi yüksek olmakla birlikte Japon halkı kişisel hayatlarında çok az iyileşme olduğunu düşünüyor. Gelirleri oranında mutlu olmadıkları gibi geleceğe dönük olarak da iyimser değiller." Kohut, dünyanın en kalabalık ülkeleri Çin ve Hindistan'da halkın şu andaki yaşam koşullarından memnun olmasa da büyük bir iyimserlik içinde olduğunu söyledi.

Kohut araştırmanın AIDS gibi hastalıkların yayılmasının dünya çapında insanları kaygılandıran konuların başında geldiğini, etnik ve dinsel nefret duygularının artmakta oluşunun ikinci, kitle imha silahlarının yolaçtığı tehdididin ise üçüncü sırada geldeiğini bildirdi.

Pew Küresel Davranış Araştırmaları Projesi'nin başkanlığını yürüten, eski Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, araştırma sonuçlarının dünya çapında Amerika hakkında olumsuz görüşlerin arttığı yönündeki kaygıları doğrulamış olduğunu söyledi. Bu eğilimin Soğuk Savaşın bitiminden buyana görüldüğünü belirten Albright "Soğuk Savaş döneminde dünyada iki süper güç vardı ve büyük devletlere karşı olumsuz duygular bu iki süper güç arasında paylaşılırdı. Şimdi Amerika tek süper güç ve bu duygulara tek başına hedef oluyor" dedi.

Başkan Clinton yönetimi sırasında Dışişleri Bakanı olan Albright, raporun işbaşındaki Bush yönetimine yönelik bir eleştiri olarak görülmemesi gerektiğini söylemekle birlikte, yönetimin dış politikasını belirlerken raporun ortaya koyduğu sonuçları da dikkate alması umudunu dile getirdi.

XS
SM
MD
LG