Erişilebilirlik

Rus Bakan'dan Afganistan'a Çağrı - 2002-11-30


Rusya Dışişleri Bakanı Igor Ivarof, Moskova’da, Afganistan Dışişleri Bakanı Abdullah Abdullah’la ikili ilişkileri görüştü.

İki bakan, daha sonra yaptıkları ortak açıklamada, terörizmle mücadele, Afganistan’a ekonomik yardım ve uyuşturucu kaçakçılığı konularına değindiklerini bildirdiler.

Ivanof, Kabil hükümetinden, kaçak afyon ekimini durdurmasını isterken, Abdullah, ülkesinin bunu yapabilmek için dış yardım ve desteğe ihtiyacı olduğunu söyledi.

İki Dışişleri Bakanı, Afganistan’da, teröristlere karşı yürütülen askeri operasyonlara devam edilmesi gerektiğinde anlaştıklarını belirttiler. Rus Dışişleri Bakanı Ivanov, Afganistan’da durumun hala çok sağlıklı olmadığına dikkat çekti ve Taleban ile El-Kaide terör örgütünden geride kalanların hala bir tehdit oluşturduğunu söyledi.

Afganistan Dışişleri Bakanı Abdullah da, dikkatin, yıllar süren savaşlar nedeniyle parçalanmış olan ülkesini yeniden inşa etmeye yöneltilmesi gerektiğini söyledi.

Rusya, Taleban’ın devrilmesinden bu yana Afganistan’a hem ekonomik yardım yapıyor hem de yiyecek ve ilaç gönderiyor. Igor Ivanov, ülkesinin bu yardımı artırmaya hazırlandığını açıkladı.

Ivanof-Abdullah görüşmesinde uyuşturucu kaçakcılığı problemi de ele alındı. Uzmanlar, dünya eroin üretiminin %70'inin Afganistan kaynaklı olduğunu ve Afgan eroininin Rusya aracılığıyla komşu Orta Asya ülkelerine, oradan da Batı Avrupa’ya sevkedildiğini söylüyorlar. Abdullah, Kabil hükümetinin sorunun farkında olduğunu ancak afyon üretimini ve uyuşturucu kaçakçılığını kendi başına durdurmayı başaramadığını söyledi. Bakan, afyon üreticilerinin başka ürün yetiştirmeye teşvik edilmesi gerektiğini ve Afganistan’ın sınırlarındaki polis gücünü arttırmak için paraya ihtiyacı olduğunu bildirdi. Abdullah, görüşmeden sonra yaptğı açıklamada, hükümetinin, Afganistan’da, Birleşmiş Milletler himayesi altında, uluslararası bir uyuşturuyla mücadele merkezi kurulması için öneride bulunduğunu da söyledi.

XS
SM
MD
LG