Erişilebilirlik

Ankara'da Kıbrıs Zirvesi - 2002-11-29


Türk ve Kıbrıslı Türk yetkililer BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın hazırladığı Kıbrıs planına yönelik çekincelerini içeren raporu hazırlamak üzere Ankara’da biraraya geldi.

Ankara’daki toplantıya Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış’la Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Ergün Olgun ve Kıbrıs Türk Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu katıldı.

Kofi Annan, Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’a bu hafta ikinci bir mektup göndererek, itiraz ettiği noktaları kendisine bildirmesini istemişti.

Kıbrıslı Türkler, kendilerinden istenen toprak tavizine itiraz ediyor. Kıbrıs Türk Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, çekinceleri bildirmek için kendilerine verilen süreyi aşmamaya çalışacaklarını söyledi.

“Planı mevcut haliyle kabul etmek mümkün değil” diyen Ertuğruloğlu, verilen takvimin de yaklaşan AB Zirvesi dikkate alındığında “talihsiz” olduğunu belirtti. Ertuğruloğlu, “BM çatısı altına işleyen bir sürecin Avrupa Birliği’yle ilişkilendirilmesi son derece tuhaf” şeklinde konuştu.

Bu arada BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın Kıbrıs Özel Temsilcisi Alvaro de Soto, Rum tarafına, Rauf Denktaş’ın görüşmeye hazır olduğu güvencesini verdi.

De Soto, Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı Glafkos Klerides’le görüştükten sonra yaptığı açıklamada, “Denktaş’ın görüşme masasına oturmaya hazır olduğu kanaatindeyim, bunu iki gün önce açık bir şekilde söyledik ” dedi.

BM, Çarşamba günü, Denktaş’ın, görüşmeye hazır olduğunu yazılı olarak Genel Sekreter’e bildirdiğini doğrulamıştı.

Ancak Rum yetkililer, Denktaş’ın, planı mevcut haliyle görüşmeye hazır olduğundan emin olamadıklarını iddia ediyor.

XS
SM
MD
LG