Erişilebilirlik

BM'in Gözü Önünde Kadın Kaçakçılığı - 2002-11-26


İnsan Hakları Gözlem, Bosna-Hersek’te binlerce Doğu Avrupalı kadının yerel polis ve Birleşmiş Milletler askerlerinin de katkısıyla sokağa düştüğünü bildirdi. Merkezi New York’taki kuruluş, yeni raporunda, yolsuzluk yapan Bosnalı emniyet görevlilerinin Birleşmiş Milletler askerlerinin müdahalesinden korkmadan, kimi zaman da onlarla birlikte kadınları fahişeliğe zorladığını öne sürüyor.

İnsan Hakları Gözlem, Bosna-Hersek’te doğu Avrupalı kadınların kandırıldığını, tehdit edildiğini, cinsel tacize uğradığını ve mal gibi satıldığını bildirdi. İnsan hakları örgütünün son raporuna göre fahişeliğe zorlanan 2binden fazla kadının çoğu Moldavya, Romanya ve Ukraynalı. Raporda bu ülkelerden genç kızların Batı Avrupa’da bol para kazanacakları işler vadedilerek kandırıldığını ve büyük bir borç yükü altında bırakılarak sokağa düşürüldüğü anlatılıyor. 75 sayfalık raporun yazarı Martina Vandenberg üç yıllık araştırmasında Bosna’da polisin kandırılan kadınlar için sahte kimlik belgeleri düzenlediği, genelevlere sık sık giderek bu kadınlardan bedava yararlandığı ve çoğu zaman da Avrupa’da kadın kaçakçılığına bizzat katıldığı sonucuna varmış.

Raporun yazarı Vandenberg, kötü yola düşürülen genç kızların 700’le 2300 dolar arasında paraya satıldığını söylüyor. Birleşmiş Milletler Sözcüsü Kirsten Haupt, uluslararası polis gücünden 18 görevlinin kadın kaçakçılığına karıştığını doğruladı ancak alınan önlemlerle sayının azaltıldığını bildirdi. Birleşmiş Milletler Ocak ayında görevini Avrupa Birliği’ne devredecek. İnsan Hakları Gözlem Örgütü Avrupa Birliği ve Bosna-Hersek hükümetini yolsuzluk ve kadın kaçakçılığıyla mücadeleyi öncelikli konu yapmaya çağırıyor.

XS
SM
MD
LG