Erişilebilirlik

Yakış: BM Planı Müzakere Edilabilir - 2002-11-25


Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış, Birleşmiş Milletler Kıbrıs planının müzakere edilebilir bir belge olduğunu açıkladı.

Yakış, bu açıklamayı New York’ta Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’la görüştükten sonra yaptı.

Denktaş’ı yatmakta olduğu hastanede ziyaret eden Yakış, iki saat süren görüşmeden sonra yaptığı açıklamada BM planı üzerinde Türk hükümeti ve Kıbrıs Türk yönetimi arasında görüş ayrılığı bulunmadığını söyledi. Yakış, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’ın sunduğu planla ilgili olarak müzakere yolunun açık olduğuna inandıklarını, en azından müzakereyi reddetmediklerini söyledi.

Dışişleri Bakanı Yakış, planla ilgili olarak önerilen yeni toprak hattının düzeltilmesi ve su kaynaklarının daha eşit dağıtılması gereğini vurguladı. Bakan, planın, kurulacak yeni Kıbrıs devletinin yapısıyla ilgili unsarları üzerinde de bazı sorunlar olduğunu belirtti. New York’a, planı Rauf Denktaş’la müzakere etmek için gelmediğini, plan konusunda Denktaş'la karşılıklı değerlendirmelerini birbirlerine aktardıklarını belirten Yakış, plan konusunda aynı şeyleri düşündüklerini bildirdi. New York'da Amerika Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Marc Grosman’la da görüşen yeni Dışişleri Bakanı Yakış, Pazar günü Rauf Denktaş’la hastanede yeniden buluşarak Birleşmiş Milletler planı üzerinde görüşmelere devam etti.

Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış Pazartesi günü New York’tan Lizbon'a gidecek ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Portekiz Başbakanıyla yapacağı görüşmeye katılacak.

Öteyandan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı Derviş Eroğlu, Birleşmiş Milletler planının kabul edilemez olduğunu açıkladı. Eroğlu, Yunan “Elefterotipiya” gazetesine yaptığı açıklamada, BM planının tek yanlı ve Rum tarafını tatmin için hazırlanmış olduğunu öne sürerek “Evet” demelerinin ve kabul etmelerinin mümkün olmadığını belirtti.

Aynı hükümette bakan olan Denktaş’ın oğlu Serdar Denktaş da, Yunan gazetesinin sorularını yanıtlarken Kıbrıs Türk Yönetiminin Kopenhag zirvesi öncesi BM planını imzalamayacağını açıkladı.

Başbakan Abdullah Gül, dün Ankara’nın Kıbrıs sorununa Kıbrıs Türklerinin varlığını tehlikeye düşürmeyecek bir çözüm istediğini söylemişti.

XS
SM
MD
LG