Erişilebilirlik

Bush Washington'a Döndü - 2002-11-24


Litvanya’dan sonra Romanya’yı ziyaret eden Başkan Bush, Bükreş’ten Washington’a döndü.

Bush, Bükreş’te yaptığı konuşmada, Romenlerin iki kuşak süren dikta rejimini devirdiklerini söyledi, “Cesur Romen halkı hoşgörü, demokrasi ve barış yolunu seçti” dedi.

Daha önce Litvanya’nın başkenti Vilnius’da konuşan Bush, NATO üyeliğine kabul edilen Litvanya’nın özgürlük mücadelesinin, ittifakın diğer üyelerine örnek olduğunu bildirdi.

Litvanya’yı ziyaret eden ilk Amerika Başkanı olan George Bush, özgürlük için mücadele vermeye hazır ülkelerin NATO’ya girmeyi hakettiklerini söyledi.

Bush, Pazar günü Romanya'nın başkenti Bükreş’in Devrim Meydanı’nda onbinlerce kişiye hitaben yaptığı konuşmada, Romenleri NATO’ya katılmaya davet etmekten onur duyduğunu söyledi. 1989 yılında, Romanya’da, komünizmin devrilmesiyle sonuçlanan halk hareketinin, konuştuğu meydanda başladığına dikkati çeken Bush "Özgürlüğün kıymetini en iyi sizler biliyorsunuz, çünkü yıllarca onsuz yaşadınız. İyiyle kötüyü en iyi siz biliyorsunuz, çünkü kötülüğün yüzü size yabancı değil. Yine biliyorsunuz ki diktatörler ne memnun edilebir ne de tatmin. Tek yol karşı çıkmaktır" dedi.

Başkan, daha önce, Baltık ülkelerinden Litvanya’nın başkenti Vilnius’da yaptığı konuşmada, benzeri konulara değindi, Litvanya’nın NATO üyeliğini hakettiğini söyledi. Litvanya’nın verdiği özgürlük mücadelesinin, ittifakın diğer üyeleri için örnek oluşturduğunu belirten Bush, “Litvanya’nın cesareti, en büyük ittifaka üyelikle ödüllendirildi” dedi.

Bush, NATO’nun yeni üyelerinin, Soğuk Savaş yerine, terörizmle mücadeleye katkıda bulunacaklarını bildirdi, Litvanya’yı düşman sayacak ülkelerin Amerika’yı da düşman saymaları gerektiğini vurguladı.

Hem Bükreş, hem de Vilnius’da, iki ülkenin NATO üyeliklerini desteklediği için Başkan’a teşekkür madalyaları verildi. Bush, Vilnius’taki konuşumasından sonra Litvanya Devlet başkanı Valdas Adamkus’a özel bir hediye verdi. Adamkus, Sovyet işgalinden sonra Amerika’ya kaçmış ve 50 yıla yakın bir süre Şikago’da süngünde yaşamıştı. Başkanın hediyesi, dünyaca ünlü Chicago Bulls basketbol takımının eski oyuncularından Michael Jordan tarafından imzalanmış bir basket topu oldu. Vilnius’daki törende, Valdas Adamkus’la birlikte diğer iki Baltık ülkesi, Letonya ve Estonya'nın liderleri de hazır bulundu. NATO’ya üyelikleri kabul edilen üç ülke, 1991 yılında eski Sovyetler Birliği’nden özgürlüklerini kazanmıştı.

XS
SM
MD
LG