Erişilebilirlik

El-Kaide Liderlerinden Biri Yakalandı - 2002-11-22


ABD yetkilileri El-Kaide örgütünün, Basra Körfezi bölgesindeki operasyonlarından sorumlu olduğu sanılan bir Suudi Arabistan vatandaşının ele geçirildiğini açıkladılar.

Abdülrahim El Naşiri'nin, bu ayın başlarında adı açıklanmayan bir ülkede yakalandığı bildirildi. El Naşiri'nin şu anda bulunduğu ve sorgulandığı yer de gizli tutuluyor.

Yetkililer, El Naşiri'nin yakalanmasının, El-Kaide'ye indirilmiş ağır bir darbe ve dünya çapında terörizme karşı yürütülen savaşta çok önemli bir gelişme olduğunu söylüyorlar.

Amerika'nın Sesi Radyosu'na bilgi veren ve kimliklerinin açıklanmasını istemeyen yetkililer, Abdülrahim El Naşiri'nin, iki Doğu Afrika başkentinde 1998 yılında Amerikan elçiliklerine girişilen ve yüzlerce kişinin ölümüne yolaçan saldırılarla iki yıl önce Yemen'de Amerikan donanmasına bağlı bir destroyere karşı düzenlenen ve 17 askerin ölümüne neden olan sabotajdan sorumlu olduğu sanılıyor.

Yetkililer tarafından "acımasız" bir kişi olarak nitelenen El Naşiri'nin özellikle patlayıcı maddelerin terör eyleminde kullanılması konusunda uzman olduğu ve El-Kaide teröristlerinin eğitiminde görev aldığı bildiriliyor.

Bundan önce ele geçirilen en yüksek düzeydeki El-Kaide lideri Ebu Zubeyde olmuştu. El-Kaide lideri Üsame bin Ladin'in en yakın yardımcısı olduğu sanılan Zubeyde, Mart ayında Pakistan'da yakalanmıştı.

XS
SM
MD
LG