Erişilebilirlik

'Türkiye'yle Görüşmeler Devam Edecek' - 2002-11-21


Başkan Bush ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer arasında Çarşamba günü Prag’da yapılan görüşmeden sonra basına bilgi veren üst düzeyde bir Amerikalı yetkili, iki liderin Irak konusu ve yeni Türk hükümetini bekleyen sorunları ele aldıklarını bildirdi.

Yetkili, ABD’nin dost ve müttefiki Türkiye ile bir çok alanda yakın işbirliği yaptığını belirtirken özellikle Irak konusunda çok yoğun danışmalarda bulunduklarını ve önümüzdeki haftalarda da buna devam edeceklerini söyledi.

Başkan Bush’un Irak konusunda Cumhurbaşkanı Sezer’den Ecevit hükümetine kıyasla farklı bir yanıt alıp almadığı sorusunu yanıtsız bırakan Amerikalı yetkili sadece iki tarafın da yoğun danışmaların devam etmesi gereği üzerinde durduklarını ve süregelen danışmalardan memnun olduklarını açıkladı.

Yetkili, ABD’nin Kerkük konusunda Türkiye’ye güvence verip vermediği sorusuna, Bush-Sezer görüşmesinde Kerkük'ün gündeme gelmediği yanıtını verdi. Ancak Amerikalı yetkili, Ankara’nın Kürt sorunuyla ilgili kaygılarını bildiklerini bu nedenle Türklere görüşmelerde sürekli Irak’ın bölünmezliği ve toprak bütünlüğünden yana olduklarını vurguladıklarını söyledi.

Yetkiliye basın brifinginde, ABD’nin İngiltere gibi Türkiye dahil diğer NATO üyelerine de Irak için askeri destek talebiyle ilgili resmi mektup gönderip-göndermediği soruldu. Yetkili, mektubu ne doğruladı ne de yalanladı.

Türkiye’yi dünyanın en büyük Müslüman demokrasilerinden biri olarak tanımlayan yetkili, Türkiye’nin NATO üyesi ve Avrupa Birliği'ne aday bir müslüman ülke olarak ABD açısından son derece büyük önem taşıdığını söyledi.

Amerikalı yetkili bazı sorunları olmasına rağmen Türkiye’nin enerji dolu yeni, taze bir hükümete sahip olduğunu belirterek ABD’nin işbirliği konusundaki kararlılığını Türk halkı ve liderlerine göstermenin önemli olduğunu vurguladı.

XS
SM
MD
LG