Erişilebilirlik

Bush Sezer'le Irak'ı Konuştu - 2002-11-20


Başkan Bush, Prag'da görüştüğü Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e Irak’ta kitle imha silahları kalmasına asla izin vermeyeceğini söyledi.

Sezer ise Irak’a yönelik bir askeri harekatın mutlaka uluslararası hukuka dayalı olması gerektiğini ifade etti.

NATO Zirvesi için Çek Cumhuriyeti'nde bulunan Bush ve Sezer arasında yaklaşık 1 saat süren görüşmeye Dışişleri Bakanı Colin Powell ve Savunma Bakanı Donald Rumsfeld de katıldı.

Körfez Savaşı sırasında Türkiye’nin büyük ekonomik kayıplara uğradığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Sezer, Irak’ın toprak bütünlüğünün korunmasının son derece önemli olduğunu, aksi halde bögenin istikrarsızlığa sürükleneceğini belirtti.

Görüşmede Türkiye-AB ilişkileri de ele alındı. Bush, Avrupalı liderleri bizzat arayarak Türkiye’nin önemini vurguladığını ve Kopenhag Zirvesi'nde Ankara’nın beklentilerinin karşılanmasını istediğini bildirdi.

Kıbrıs konusunu gündeme getiren Başkan Bush, son BM planından sözederek ABD’nin kalıcı bir çözüm istediğini ve Türkiye’nin bu yöndeki çabalara vereceği destekten memnun olacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Sezer ise planın incelendiğini ancak Türk tarafına zaman baskısının gereksiz olduğunu bildirdi.

XS
SM
MD
LG