Erişilebilirlik

'NATO'nun Genişlemesi Terörle Mücadeleyi Güçlendirir' - 2002-11-20


Başkan Bush NATO’nun genişlemesinin terörizme karşı dünya çapında verilen savaşı güçlendireceğini söyledi. Başkan ayrıca, Irak Lideri Saddam Hüseyin’e, kitle imha silah programından vazgeçmesi için Birleşmiş Milletler’in aldığı karara uymamasının, “Irak liderliğinin sonu olacağı” konusunda da uyarıda bulundu.

Bush, Saddam’a, silahlar konusunudaki inkar ve aldatmacalara son vermediği taktirde, ciddi sonuçlarla karşılaşacağını bir kez daha bildirdi.

Başkan, Irak’ın silahsızlandırıldığından emin olmak isteyen devletlerin kurduğu ittifaka katılmaları için diğer ülkelere de çağrıda bulundu. Ancak Bush, Irak’a muhtemel bir askeri harekattan önce müttefik ülkelerle danışmalarda bulunma sözü verdi.

Bush, Orta ve Doğu Avrupalı bir grup ülkenin NATO’ya katılması dolayısıyla düzenlenen zirve için gittiği Prag’da konuştu.

Bush, Prag’da Çek öğrencilere hitaben yaptığı konuşmada da NATO’nun tarihinin en önemli reform kararlarını alacağını vurguladı. Başkan, reformların Avrupa’nın geleceğini belirleyeceğini söyledi. Bush, konuşmasında, ABD’nin dünya barışının korunmasına büyük önem verdiğini özellikle kaydetti. Washington’un Avrupa ülkelerini desteklemeye kararlı olduğunu belirten Başkan, Rusya’daki demokratikleşme sürecini de, dünya barışına katkıda bulunacağı gerekçesiyle, övdü.

XS
SM
MD
LG