Erişilebilirlik

Avrupa Parlamentosu ve Türkiye - 2002-11-18


Avrupa Parlamentosu’nda aday ülkelerin ulusal meclis temsilcileriyle yapılan tarihi genel kurul oturumuna Türkiye katılamıyor.

Nice Zirvesi’nde belirlenen geleceğin Avrupa’sı tablosunda Türkiye’ye yer verilmemesi, Türk milletvekillerinin davet edilmelerini engelledi.

Tam 23 ayrı dilden simültane tercümenin yapıldığı genel kurul çalışmalarının yarınki oturumunda genişleme tasarısı üzerine görüşme açılacak, taslak metin ve değişiklik önergeleri de Adalet ve Kalkınma Partisi lideri Tayyip Erdoğan’ın Çarşamba günü Brüksel’e yapacağı ziyaret sırasında oylamaya sunulacak.

Tayyip Erdoğan’ın oylamanın ertesi günü Strasbourg’da Avrupa Parlamentosu başkanı ve siyasi grupların yetkilileri ile yapacağı görüşmelerde, oylamanın sonucuna nasıl bir tepki vereceği merak konusu oluyor.

Tasarının Türkiye paragrafının Ankara’yı tatmin ettiğini söylemek son derece güç. 109 numaralı paragrafta Türkiye’nin üyelik müzakereleriyle ilgili tarih alma çabalarına rağmen, Avrupa Komisyonu’nun azınlıklar, din ve inanç özgürlüğü, insan hakları ve Kıbrıs gibi konularda mevcut eksikliklerin giderilmesi, çözüm bulunması yolundaki tespitlerine dikkat çekiliyor.

Komisyondan, Türkiye’de Avrupa ölçülerine uygun demokrasinin geliştirilmesi için, Kopenhag Kriterleri’nin önceliklerine uygun biçimde mali desteğini arttırması öneriliyor.

Ayrıca Türkiye Kıbrıs sorununa çözüm için başlatılan görüşmelere yapıcı destek vermeye çağırılıyor. 255 değişiklik önergesi arasında Türkiye üzerine verilenlerin sayısı 10 civarında.

Önergerler, Kopenhag’da Türkiye’ye müzakereleri başlatma tarihi verilmemesini isteyenlerden başlayıp, Yunanistan ile sınır sorunlarının çözülmesinin zorunlu olduğuna dikkat çekenlere kadar uzanıyor.

Bu arada, Türkiye Büyük Millet Meclisi ile diyalog organı olan Karma Parlamento Komisyonu’nun Avrupa eş başkanı Hollandalı Joost Lagendijk, Ekim ayında Brüksel’de yapılan liderler zirvesinde Türkiye kararına atıfta bulunan bir değişiklik önergesi sundu.

Lagendijk, önergesinde, Türkiye’nin üyelik süreciyle ilgili bir sonraki aşamanın Kopenhag Zirvesi’nde belirleneceğinin altını çizmeyi de unutmadı.

Avrupalı liderlerin, parlamento desteğini alarak Türkiye konusunda olumlu yönde bir karar verebilmek için Kopenhag’a gideceklerine dair Strasbourg’dan işaret verilmesi zayıf ihtimal.

Bu arada, Hristiyan Demokratların da ayrı bir önerge vererek, Türkiye ile özel ortaklık ilişkisi geliştirilmesini isteyecekleri bildiriliyor.

XS
SM
MD
LG