Erişilebilirlik

Blix Bağdat'a Gidiyor - 2002-11-17


Birleşmiş Milletler Baş silah denetçisi Hans Blix Pazartesi günü Irak’a gidiyor. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’ndan Muhammed el Baradei ile birlikte Kıbrıs’a giden Blix, haberleşme üniteleriyle laboratuarları kuracak ekiple Bağdat’a geçecek.

Hans Blix, Rum kesimindeki Larnaka'da düzenlediği basın toplantısında Birleşmiş Milletler silah denetçilerinin eskisinden daha büyük sorumluluk taşıdığını söyledi. Birleşmiş Milletler yetkilisi Irak’ın işbirliği yapmaması durumunda izlenecek tutum konusunda Güvenlik Konseyi’nin karar vereceğini bildirdi.

Hans Blix Kıbrıs’a gitmeden önce Paris’te Fransız yetkilileriyle görüştü. Blix, Fransa Dışişleri Bakanı Dominique de Villepin’le görüştükten sonra yaptığı açıklamada, Iraklı yetkililerle ön temaslarda bulunmak üzere yarın Bağdat’ta olacağını söyledi.

Silah denetçilerinin ilk grubunun ise Irak'a 26 Kasım'da gitmesi bekleniyor. Denetim heyeti başkanı Blix, dünkü basın toplantısında denetçilerin hepsinin Amerikalı olmayacağını söyledi. Denetçi olarak 200 kişinin eğitildiğini belirten yetkili, bunlardan 30 kadarının Amerikalı olduğunu bildirdi. Hans Blix, 45 ülke vatandaşlarından oluşan denetim heyeti içinde en büyük grubu Rusların oluşturduğunu, bunu Fransızların izlediğini söyledi.

Fransa Dışişleri Bakanı Villepin ise şimdi topun Irak tarafında olduğunu söyledi. Bakan, Irak’ın Birleşmiş Milletler kararını kabul ederek silah denetçilerine izin verdiğini; bunun da gereği olarak denetim işleminin hızla gerçekleştirilmesi için denetçilerin görevlerine saygı gösterilmesi gerektiğini belirtti.

Fransa, Irak’ın Birleşmiş Milletler kararına uyacağını umarken denetim sürecini kuvvetle destekliyor. Fransız yetkililer Hans Blix'den, Irak'da bulunacak kanıtları ne yapacağını öğrenmek istediler. BM baş silah denetçisi Blix, bulduklarını doğrudan Birleşmiş Milletler’e bildireceğini söyledi.

XS
SM
MD
LG