Erişilebilirlik

3 Kasım Sonrası İlk TBMM Toplantısı - 2002-11-14


3 Kasım’da seçilen yeni Türkiye Büyük Millet Meclisi bugün ilk toplantısını yapıyor.

Bu ilk oturumda, yeni seçilen 550 milletvekili, devletin ve milletin bölünmezliği ile Türkiye Cumhuriyeti'nin temel ilkelerinden laikliği korumak için and içiyor.

Gelenekler uyarınca ilk oturuma başkanlık eden en yaşlı üye, Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Şükrü Elekdağ, yeni meclisin, İslamiyetle demokrasinin birarada mümkün olabileceğini tüm dünyaya kanıtlamak gibi tarihi bir görevi olduğunu söyledi.

Türkiye’nin eski Washington büyükelçilerinden Şükrü Elekdağ bu sözlerle, din kökenli AK Parti’nin mecliste çoğunluğu elde etmesinin yarattığı kuşkuları dile getiriyordu.

3 Kasım seçimiyle belirlenen TBMM 1950’lerden bu yana ilk kez, sadece iki partiden oluşuyor.

Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde 18 ay önce kurulan Adalet ve Kalkınma Partisi yüzde 34’ün üzerinde oyla 550 kişilik parlamentoda 363, Cumhuriyet Halk Partisi ise 178 sandalye elde etti. Bağımsız olarak 9 milletvekili arasında Interpol’ün kırmızı bültenle aradığı Fadıl Akgündüz de yer alıyor.

AK Parti lideri Erdoğan, milletvekili seçilmediği için başbakan olamıyor. Erdoğan’ın, yarın Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e, partisinin yönetim kurullarının seçtiği başbakan adayı veya adaylar listesini götürmesi bekleniyor.

Anayasa uyarınca Cumhurbaşkanı Necdet Sezer, bu isimlerden birini yeni hükümeti kurmakla görevlendirecek.

XS
SM
MD
LG