Erişilebilirlik

Beyaz Saray Bağdat'a Karşı Şüpheli - 2002-11-14


Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Irak'ın kitle imha silahlarından arındırılması yönündeki sert kararına Irak hükümetinin verdiği ve denetçilerin ülkeye dönmesini kabul ettiği yolundaki açıklama ABD yönetimi tarafından şüpheyle karşılandı.

Başkan Bush, Irak'ın açıklamasını, dün Beyaz Saray'da Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan'la yaptığı görüşmeden kısa bir süre önce öğrendi. Bush görüşme başlarken gazetecilere kısa bir açıklama yaptı. Irak'ın cevabı yerine BM Güvenlik Konseyi'nin geçen Cuma günü oybirliğiyle aldığı kararın önemi üzerinde duran Başkan şöyle dedi: "Güvenlik Konseyi gayet sert bir karar almış ve bütün dünyanın, Saddam Hüseyin'in, barış için silahlarını bırakmasını beklediğini dile getirmiştir. BM sorumluluğunu yerine getirmiştir ve bu nedenle Genel Sekreter Kofi Annan'a teşekkür ediyorum."

Genel Sekreter Annan ise Irak hükümetinin, BM kararına uyacağı yolundaki açıklamasını memnunlukla karşıladığını söyledi. BM silah denetçilerinin gelecek hafta Irak'a döneceğini bildiren Annan şunları söyledi: "Bugün Irak hükümetinden, kararı kabul ettiğini ve karar üzerinde işbirliği yapacağını bildiren bir mektup aldım. Hans Blix (BM Silah Denetim Heyeti Başkanı) ve ekibi Irak'a 18 Kasım'da giderek çalışmalarına başlayacaktır."

Irak hükümetinin cevabının açıklanmasından önceki saatlerde Başkan Bush, Bağdat'a yeni bir uyarıda bulundu. Irak hükümetinin bugüne kadar inkar ve yanıltmaya dayalı tutum içinde olduğunu söyleyen Bush, Irak'ın barışçı yoldan, ancak gerektiği takdirde kuvvet kullanılarak, mutlaka silahlandırılacağını söyledi.

Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Scott McClellan da gazetecilere, Saddam Hüseyin ve Irak rejiminin bugüne kadar birçok kez, verdiği sözü yerine getirmemiş olduğunu söyledi ve "şimdi verdikleri sözü tutmalarını eylemleriyle kanıtlamalarını bekliyoruz" dedi.

Saddam Hüseyin'in BM silah denetçileriyle işbirliğinin ötesinde yapması gereken şeyler olduğunu belirten Beyaz Saray Sözcüsü, Irak'ın Körfez Savaşından sonra kuzey ve güney Irak üzerinde oluşturulan uçuş yasağı bölgelerinde devriye uçuşu yapan Amerikan ve İngiliz uçaklarına ateş açmayı durdurmasını istedi.

XS
SM
MD
LG