Erişilebilirlik

Güvenlik Konseyi'ne İngiltere, ABD Baskısı - 2002-11-07


BM Güvenlik Konseyi, Irak ile ilgili yeni Amerikan karar tasarısını görüşüyor.

ABD ile İngiltere, yumuşatılmış olmakla birlikte, hala sert nitelik taşıyan tasarının hafta sonuna kadar Güvenlik Konseyi’nden geçirilmesi için yoğun çaba gösteriyor. Başkan Bush, tasarıyı görüşmek üzerine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i telefonla aradı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, Irak’a kitle imha silahlarını yoketmesi için son bir şans tanıyan karar tasarısının hızla onaylanmasını istedi.

Veto yetkisine sahip Rusya ve Fransa, hala çekinceleri olduğunu, tasarının ABD'ye otomatik olarak askeri güç kullanma izni vermemesi gerektiğini savunuyor.

ABD’nin sunduğu tasarı Bağdat yönetiminin Irak’ta kitle imha silahı üretilmesinden kuşku duyulan her yerin, silah denetçileri tarafından incelenmesini, Bağdat yönetiminin koşulsuz olarak kabul etmesini öngörüyor. Tasarı 4 yıl önce Bağdat yönetiminin ülkeden çıkarttığı silah denetçilerinin 45 gün içinde geri dönmesi koşulunu getiriyor ve Irak’ı, kitle imha silahlarını yok etmesi için istenen şartlara uymadığı taktirde bunun çok ciddi sonuçlarına katlanacağı konusunda uyarıyor.

ABD bu son tasarıyı, Rusya ile Fransa’nın itirazlarına cevap verecek ölçüde yumuşattı. Bu iki ülke Irak yönetimine karşı bir askeri müdahaleye otomatik olarak “yeşil ışık” yakan bir Güvenlik Konseyi kararına karşı olduklarını açıklamışlardı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Richard Boucher bu yeni belgenin, kitle imha silahlarından vazgeçmediği taktirde Saddam Hüseyin’e, başına gelecekler konusunda çok açık ve net fikir verdiğini savundu.

Irak hakkında bir karar çıkartmak için büyük çaba gösteren ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, bu konudaki görüşmelere devam edebilmek amacıyla Cumartesi günü Asya’ya yapacağı ve Japonya ile Çin’i de içine alan geziyi iptal etti.

Rusya ve Fransa’dan sonra Çin de yeni tasarının itirazlara cevap verecek nitelik taşıdığını açıkladı. Ancak, Güvenlik Konseyi’nin Fransa ve Rusya ile birlikte 5 daimi üyesinden biri olan Çin, yeni tasarıyı destekleme taahhüdünde bulunmadı. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kong Quan yeni tasarının ilk itirazlara cevap verdiğini ve ülkesinin yapıcı bir tutum izleyeceğini belirtti. Sözcü, ülkesinin silah denetçilerinin Irak’a dönmesini sağlayacak görüşmeleri hızlandırmak için tüm ilgili taraflarla işbirliği yapacağını açıkladı.

XS
SM
MD
LG