Erişilebilirlik

'ABD Irak Savaşından Kaçınmalı' - 2002-11-06


ABD gezisini sürdüren Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Washington'un Irak’ta bir savaştan kaçınması gerektiğini, ancak iki müttefik ülke arasında bu konudaki görüş farkının ikili ilişkiler için bir tehdit teşkil etmediğini söyledi.

Orgeneral Özkök, Washington'da Amerika Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Dışişleri ve Savunma Bakanları ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Başdanışmanı Condoleezza Rice'la görüştü.

Orgeneral Özkök Salı günü ilk olarak ABD Savunma Bakanlığı'na gitti. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Richard Myers tarafından, 21 pare top atışı ve törenle karşılanan Orgeneral Özkök, burada Myers'ın yanı sıra Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ve Yardımcısı Paul Wolfowitz'le Irak konusunun ayrıntılı olarak ele alındığı görüşmeler yaptı. Daha sonra Beyaz Saray'da, Başkan Yardımcısı Cheney'le video konferans yoluyla görüşen Orgeneral Özkök, Ulusal Güvenlik Başdanışmanı Condoleezza Rice’la da görüştü. Genelkurmay Başkanı son olarak Dışişleri Bakanlığı'nda, Körfez Savaşı sırasında ABD Genelkurmay Başkanı olan Dışişleri Bakanı Colin Powell'ı ziyaret etti. Orgeneral Özkök, 35 dakika süren bu görüşmeden sonra Dışişleri Bakanlığı önünde Türk basın mensuplarının sorularını kısaca yanıtladı. Özkök ABD'li yetkililerle çok verimli ve yararlı bir dizi temas yaptığını, iki tarafın, Irak sorunundan Avrupa Ordusu konusuna kadar değişik konularda görüşlerini dile getirdiğini bildirdi.

Genelkurmay Başkanı, Irak konusunda şunları söyledi: "Irak konusunda gayet tabii kaygılarımız var. Bizim ulusal politikamızı dile getirebilirim: Bu, işin savaşsız halledilmesidir. Bu düşüncelerimizi kendilerine devamlı olarak dile getiriyoruz. Ben de dile getirdim. Bunun etkilerinin neler olabileceği konusunu özellikle benden öğrenmek istediler. Karar mekanizmalarında, askeri konuşmaların mutlaka çok faydası olacaktır."

Orgeneral Özkök, Washington ziyaretinin başında gazetecilerin 3 Kasım seçimleriyle sorularını yanıtlarken, seçim sonucunun halkın tercihi olduğunu söylemişti. Çarşamba günü Washington'dan, Florida Eyaleti'nin Tampa kentine gidecek olan Orgeneral Özkök burada ABD Silahlı Kuvvetleri Merkez Bölge Komutanı Orgeneral Tommy Franks'la görüşecek. ABD’nin, Afganistan ve Basra Körfezi bölgesindeki askeri birlikleri, bu komutanlığa bağlı olarak çalışıyor. Türk askeri heyeti 10 Kasım Pazar günü Türkiye'ye dönecek.

XS
SM
MD
LG