Erişilebilirlik

ABD Seçimlerinde Zafer Cumhuriyetçiler'in - 2002-11-06


ABD’de ara seçimleri Cumhuriyetçi Parti kazandı. Kongre'nin iki kanadında da kontrolü ele geçiren Cumhuriyetçiler, Başkan Bush’a önemli bir seçim desteği sağladı.

Seçim sonuçlarına göre, Cumhuriyetçiler 50 yıldan beri ilk kez hem Beyaz Saray, hem Senato hem de Temsilciler Meclisini kontrol edecek.

Beyaz Saray Sözcüsü, Başkan Bush’un şimdi Kongre'den yeni kurulacak Yurtiçi Güvenlik Bakanlığı'nı yılsonuna kadar onaylamasını isteyeceğini açıkladı.

Senato’daki Demokratlar'ın azınlığa düşen lideri Tom Daschle ise, seçim sonuçlarının Başkan Bush’a Irak’ın kitle imha silahları tehditine son verme planlarını uygulama fırsatı verdiğini söyledi.

Seçime katılma oranı %39 olurken yaklaşık 77 milyon Amerikalı oyunu kullandı.

Başkan'ın Sözcüsü Ari Fleischer, gazetecilere telefonla yaptığı açıklamada, dünkü başarının çok önemli olduğunu çünkü ABD'de geleneksel olarak Başkan'ın bağlı bulunduğu partinin ara seçimlerde Kongre'de kayba uğradığını söyledi. Fleischer, Cumhuriyetçi Parti'nin 19. yüzyılda, İç Savaş sırasında kurulmasından bu yana ilk kez partinin, işbaşında Cumhuriyetçi Başkan bulunduğu halde ara seçimlerden kazançlı çıktığını anlattı.

Son haftalarda ABD'nin birçok yerinde Cumhuriyetçi adayları desteklemek için kampanya yürüten Başkan Bush'un 5 Kasım gecesini Beyaz Saray'da kazanan Cumhuriyetçileri telefonla kutlayarak geçirdiği bildirildi.

Cumhuriyetçi Parti'nin Kongre'nin her iki kanadında çoğunluğu elde etmesiyle Başkan Bush'un kendi siyasi görüşüne uygun yasaları Kongre'den çıkarması kolaylaşmış olacak. Çekişmeli Senato yarışlarında Georgia eyaletinde, Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyesi Saxby Chambliss, Demokrat Senatör Max Cleland'ı yenilgiye uğratırken, Kuzey Carolina'da, eski Çalışma Bakanlarından Elizabeth Dole Senatör seçildi. Bayan Dole, geçmiş yıllarda Cumhuriyetçi Parti'den başkan adaylığı için mücadele etmiş olan eski senatör Robert Dole'un eşi. Elizabeth Dole, seçimde Demokrat aday ve eski Başkan Clinton döneminde Beyaz Saray Genel Sekreteri olan Erskine Bowles'u yenmeyi başardı.

Amerikalı seçmenler Salı günü 435 üyeli Temsilciler Meclisi'nin tamamını, 100 Senatörden 34'ünü ve 50 eyalet valisinden 36'sını seçtiler. Cumhuriyetçi adayların, valilik yarışlarında da önde olduğu görülüyor.

Florida'da, iş başındaki vali Jeb Bush, eyalet tarihinde ikinci bir dönem için seçilmeyi başarın ilk Cumhuriyetçi vali oldu. Jeb Bush, Başkan Bush'un kardeşi.

Başkent Washington yakınındaki Maryland eyaletinde de Cumhuriyetçi aday Robert Ehrlich, Demokrat aday, işbaşındaki vali yardımcısı Kathleen Kennedy Townsend'i, beklenmeyen bir yenilgiye uğrattı. Maryland'da 36 yıldanberi ilk kez bir Cumhuriyetçi, vali seçilmiş oldu. Kennedy, 1968'de suikastle öldürülen Senatör Robert Kennedy'nin kızı.

XS
SM
MD
LG