Erişilebilirlik

Açlık Öldürüyor - 2002-10-31


Dünya Sağlık Örgütü gıda yetersizliği ile AIDS’in kalkınma yolundaki ülkelerde en büyük ölüm sebebi olduğunu açıkladı. Londra’da yayınlanan yeni bir raporda, 10 en büyük sağlık tehlikesini ortadan kaldırmak için çaba harcandığı taktirde, ortalama ömür süresinde büyük bir artış olacağı belirtildi.

Dünya Sağlık Örgütü Genel Sekreteri Gro Harlem Brundtland raporun, dünyada sağlık sorunlarıyla ilgilenen çevreler için büyük önem taşıdığını belirtti. Doktor Brundtland Londra’da düzenlediği basın toplantısında, dünyada ölüme yol açan 10 büyük nedeni şöyle sıraladı: "Bu en büyük 10 sebep, bebek ve gebe kadınlarda kilo düşüklüğü, korumasız seks, yüksek tansiyon, tütün, alkol, kirli su kullanımı, pislik, hijyen kurallarının uygulanmaması, yüksek kolesterol, katı yakıtlarla kapalı yerleri ısıtmaktan doğan duman, demir eksikliği, şişmanlık olarak ortaya çıkıyor."

Dünya Sağlık Örgütü dünyada her yıl kaydedilen 56 milyon ölümden 22 milyonunun bu 10 sebepten kaynaklandığını belirtiyor. Brundthal dünyanın yoksullarla zenginler arasındaki uçurum yüzünden bir krizle karşı karşıya olduğunu belirtiyor. Hem yoksulluk hem de zenginliğin insan sağlığını tehlikeye soktuğunu söyleyen Brundthal şöyle diyor: "Dünyamızda birarada yaşamaya çalışan 6 milyar insanın büyük bölümünün yiyeceği, suyu ve yaşamak için gereken güvenliği yok. Buna karşılık milyonca insan da aşırı tüketimden zarar görüyor. Bu durumların her ikisi de büyük sağlık sorunu yaratıyor."

Doktor Brundtland Afrika kıtasını saran AIDS hastalığının çok büyük bir sağlık sorunu yarattığını belirtti ve bu kıtada AIDS virüsünden korunma yolları konusunda çok ciddi bir eğitimin gerektiğini vurguladı. Doktor Brundtland’ın açıklamasına göre, Afrika kıtasında ortalama ömür beklentisi şu anda 47 yıl. Oysa AIDS olmasa idi bu rakam 62 yıl olacaktı.

Dünya Sağlık Örgütü’nün raporu, bu en büyük on ölüm nedeninde %25’lik bir düşüşün, ortalama ömrü gelişmiş ülkelerde 10, gelişme yolundaki ülkelerde ise 5 yıl uzatacağını vurguluyor

XS
SM
MD
LG