Erişilebilirlik

Sezen Aksu Brüksel'de - 2002-10-28


Türkiye’nin, seçimler arifesinde ve Kopenhag Zirvesi’ne bir buçuk ay kala Avrupa Birliği’ne üyelik müzakerelerini başlatma kararı aldırtma konusundaki diplomatik girişimleri yoğunlaşırken, kültürel ve medeniyet katkısı açısından getirecekleri de çeşitli etkinliklerle kanıtlanmaya çalışılıyor.

Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz Avrupa Konvansiyon toplantısına katılmak üzere geldiği Brüksel’de Sezen Aksu’nun Türkiye’nin farklı kültür ve özelliklerini sergileyen konserine katılıyor.

"Türkiye dört koldan atakta" demek abartı olmaz. Cumhurbaşkanı Sezer, bugün Kopenhag’da aday ülkeler için düzenlenen özel bilgilendirme zirvesinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin en üst düzey yöneticisi olarak Avrupa Birliği’ni uyarırken, Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet bakanı ve Başbakan yardımcısı Mesut Yılmaz da hem diplomatik hem de kültürel düzeyde Türkiye’nin çok kültürlü bir Birleşik Avrupa geleceğinden dışlanmasının sakıncalarını anlatmaya devam ediyor.

Mesut Yılmaz bugün öğlen saatlerinde geldiği Brüksel’de önce ulusal parlamentoların, geleceğin Avrupa’sındaki rolünün tartışıldığı Avrupa Konvansiyonu toplantısına katıldı ve bir de konuşma yaptı. Yılmaz konuşmasında güçlü ve demokratik bir Avrupa Birliği’nin inşa edilebilmesi çabalarında Milli meclislerin rolünün güçlendirilmesine ihtiyaç duyulduğu uyarısında bulundu. Federal Almanya’yı seçimlerden sonra Avrupa Konvansiyonu’nda temsil eden heyetin başkanlığına atanan Joschka Fischer’in de katıldığı ve Yılmaz ile bir de görüşme yaptığı toplantıda, aynı zamanda geleceğin Avrupa anayasasının ana hatları da açıklandı. Başbakan yardımcısının son günlerde katıldığı seçim mitinglerinde yaptığı konuşmalarda sesini kaybettiği ve Türkiye’nin görüşlerini kısılmış bir sesle ifade ettiği gözlendi.

Yılmaz geleceğin Avrupa’sını yapılandırma çalışmalarında ulusal parlamentoların tecrübelerinden yararlanılabilmesi için sistematik bilgi teatisini öngören raporu da desteklediklerini söyledi. Mesut Yılmaz toplantı sırasında Avrupa Parlamentosu’nun dışişleri komisyonu başkanı Elmar Brok ile de görüştükten sonra, Sezen Aksu’nun, Brüksel’in ünlü kültür merkezlerinden Palais de Beaux arts’da, Türkiye’nin şarkıları konserine katılmak üzere Avrupa Parlamentosu’ndan ayrıldı.

Türkiye’nin Avrupa’daki geleceğiyle ilgili olarak tarihi kararlar alınmasının yaklaştığı bir sırada Avrupa Birliği’nin idari ve simgesel başkenti Brüksel’de Sezen Aksu 2 bin kişi önünde şu sıralar İzmir Devlet Opera ve Balesi Orkestrası eşliğinde Türkiye’nin çok kültürlü yapısını gösteren konserini veriyor. Sezen Aksu’ya Oniro Rum Müziği, Los Pasaros Sefaradis Musevi Müziği, Enderun Klasik Türk müziği, Feriköy Vartanyan Ermeni müziği, Diyarbakır büyükşehir belediyesi çocuk koroları ve grupları eşlik ediyor. Konser’e Avrupa Birliği yetkililerinin ve genişlemeden sorumlu Gunther Verheugen de davet edildi. Ancak Verheugen ve Prodi’nin Kopenhag’daki adaylar özel zirvesi nedeniyle yetişip yetişmeyecekleri bilinmiyor. Sezen Aksu konserini bu kez TÜSİAD tarafından organize edilen Şefika Kutluer ve Muhiddin Demiriz’in 12 kasımda vereceği fülüt ve piyano resitali izleyecek. Mesut Yılmaz yarın Brüksel’deki temas ve basın toplantısından sonra Türkiye’ye dönecek.

XS
SM
MD
LG