Erişilebilirlik

İngiltere'den 'Kararı Geciktirmeyin' Uyarısı - 2002-10-23


İngiltere, Güvenlik Konseyi'nin Irak ile ilgili yeni karar tasarısını gecikmeden onaylamasını istedi.

Dışişleri Bakanı Jack Straw, sabırlı bir insan olduğunu ancak Güvenlik Konseyi'nin harekete geçmesi için zamanın daraldığını açıkladı: "Sonsuza dek bekleyemeyiz, beklememiz gerektiği kanısında değilim" diyen Bakan bu tür konularda görüşmelerin kolay olmadığını bildiğini, bununla birlikte bugüne kadarki görüşmelerin yapıcı olduğunu da sözlerine ekledi.

Salı günü de Beyaz Saray Sözcüsü Ari Fleischer, ABD’nin Güvenlik Konseyi'nden karar çıkması izin sonsuza dek beklemeyeceğini açıklamıştı. Geçen hafta Washington’da ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell ile görüşen Jack Straw müzkerelere ne zaman son verileceği konusunda kesin bir tarih belirlenmediğini söyledi: "Görüşmeleri sürdürmede kararlıyız. Başarısız olmasını istemiyoruz. ABD Başkanı, Irak’ın uluslararası hukuku çiğnemesine karşı gerekli kararı çıkartacağı konusunda BM’ye büyük inanç besliyor. Bunun için kesin bir tarih veremem ama umutluyum, daha da ötesi olumlu sonuç almak için yoğun çaba harcıyoruz."

İngiltere Dışişleri Bakanı, biri silah denetiminin yeni koşullarını belirleyen diğeri Irak’ın buna karşı çıkması halinde askeri güce başvurma yetkisi veren iki Güvenlik Konseyi kararı çıkartılabileceğini de belirtti. İki aşamalı yaklaşım, Konsey'in diğer 3 daimi üyesi Fransa, Rusya ve Çin tarafından desteklenirken ABD tek bir karar tasarısında ısrar ediyor.

ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, Pazartesi günü Fransa ve Rusya dışişleri bakanlarını telefonla arayarak bir aydan fazla süren BM görüşmelerinin artık sonuca bağlanmasını istedi.

Asya-Pasifik Ülkeleri Zirvesi öncesi düzenlenen dışişileri bakanları toplantısına katılmak üzere Çarşamba günü Meksika’ya giden Powell Irak ile ilgili diplomatik temaslarını burada da sürdürecek. Powell’in Meksika’da Çin ve Rusya dışişileri bakanlarıyla görüşmesi bekleniyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Igor Ivanov, Amerikan tasarısının, Moskova’nın kabul edebileceği bütün kriterleri yerine getirmediğini açıkladı.

Fransa Dışişleri Bakanı Dominigue de Villepin de, bir anlaşmaya varmadan önce tasarı üzerinde daha çok çalışmaya ihtiyaç olduğunu söyledi.

XS
SM
MD
LG