Erişilebilirlik

'BM'nin Sonsuza Kadar Zamanı Yok' - 2002-10-22


Bush yönetimi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin, Irak’la ilgili yeni bir karar almakta gecikmesinden rahatsız olduğunu açıkladı.

Beyaz Saray Sözcüsü Ari Fleischer, Konsey'in, Irak’ın kitle imha silahlarından arındırılması yönünde karar almak için sonsuza kadar bekleyemeyeceğini söyledi. Fleischer, ABD’nin, kendi hazırladığı karar taslağı üzerinde BM’yle birlikte çalışmaya devam edeceğini ancak Güvenlik Konseyi’nin sınırsız süreye sahip olmadığını belirtti.

ABD Pazartesi günü Güvenlik Konseyi’nin diğer 4 daimi üyesine Irak konusunda yeni bir karar taslağı sundu. Diplomatlar, taslakta Irak, silah denetimlerini kabul etmediği takdirde ABD’ye açıkça kuvvet kullanma yetkisi verilmediğini söylediler. Taslakta sadece silah denetçileri bir sorunla karşılaştığı takdirde bunun Irak için ciddi sonuçlara yolaçacağı belirtiliyor. Güvenlik Konseyi kararlarını veto yetkisine sahip olan daimi üyelerden Rusya, yeni Amerikan taslağını kabul etmediğini açıkladı. Fransa ise taslak üzerinde çok çalışmak gerektiğini bildirdi. Bu iki ülke, ABD’nin, Irak’a karşı askeri harekete geçmeden önce Birleşmiş Milletler’e danışması konusunda ısrar ediyor.

Bu arada Birleşmiş Milletler Silah Denetim Komisyonu Başkanı Hans Blix, Irak, kitle imha silahlarına sahip olmadığını kanıtladığı takdirde savaşın önleneceğini söyledi.

Moskova’da bulunan Blix, denetçilerin en kısa zamanda Irak’a gitmesini istediğini ancak bunun için Güvenlik Konseyi’nce alınacak kararı beklemenin yerinde olacağını bildirdi.

XS
SM
MD
LG