Erişilebilirlik

Irak İçin BM Temasları Sürüyor - 2002-10-21


ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin diğer daimi üyeleriyle, Irak’ta daha sıkı silah denetimleri yapılması amacıyla hazırladığı karar taslağı üzerinde temaslar yapıyor.

ABD’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Büyükelçi John Negroponte bu çerçevede Pazartesi günü, İngiltere, Çin, Fransa ve Rusya’nın örgüt nezdindeki daimi temsilcileriyle biraraya geldi.

Bu arada Birleşmiş Milletler Silah Denetim Komisyonu Başkanı Hans Blix, denetim heyetinin Irak’a geri dönmesi konusunu görüşmek üzere Salı günü Moskova’ya gidiyor.

Irak’taki çalışmalarına Körfez Savaşı’ndan sonra, 1991 yılında başlayan denetim heyeti, 1998 yılında bu ülkeden ayrılmıştı.

Birleşmiş Milletler Özel Komisyonu, UNSCOM ülkeden ayrıldıktan sonra 1999 yılında yeni bir silah denetleme komisyonu kurdu. Ancak bu ekip şimdiye kadar Irak’ta denetleme yapamadı.

ABD, Güvenlik Konseyi’nden daha sert ve katı bir denetim programı çıkarmaya çalışıyor ancak Rusya’yla Fransa’nın “gerekirse kuvvete başvurulması”yla ilgili kaygıları halâ giderilemedi.

Irak, çıkarılması muhtemel yeni karar tasarısının, Birleşmiş Milletler’le daha önce vardığı anlaşmaları ihlal edeceği görüşünde.

XS
SM
MD
LG