Erişilebilirlik

Kuzey Kore'ye Baskı - 2002-10-19


ABD ve müttefikleri, Kuzey Kore’ye nükleer silah programını hemen durdurması için azami baskı yapacak.

Dışişleri Bakan yardımcısı James Kelly, bugün Seul’de düzenlediği basın toplantısında ABD'nin Güney Kore, Japonya ve Batılı ülkelerle, Kuzey Kore’yi nükleer programına hemen ve görünür biçimde son vermeye zorlamak için birlikte çalışmaya devam edeceğini açıkladı.

Kelly, Amerika’nın bunun için bir süre belirlememekle birlikte, eğer diyalog başlatmak istiyorsa Kuzey Kore’nin gizli nükleer silah çalışmalarına son vermesi gerektiğini söyledi.

Amerika Dışişleri Bakan Yardımcısı James Kelly, bu ay başında Kuzey Kore’ye yaptığı ziyaret hakkında ilk kez ayrıntılı bilgi verdi.

Gezisi sırasında Kuzey Koreli yetkililere gizli nükleer silah geliştirme programı ile ilgili kanıtları sunduğunu ve karşı tarafın da sonunda bunları kabul ettiğini belirten Kelly şöyle dedi:

"Kuzey Korelilere bu gizli nükleer silah programını hemen ve açıkça ortadan kaldırmaları gerektiğini söyledim. Başta inkar yoluna sapan Kuzey Koreliler daha sonra böyle bir programları olduğunu itiraf ettiler."

Bakan Yardımcısı Kelly, ABD'nin müttefikleriyle bu konu üzerinde danışmalarda bulunduğunu ve Kuzey Kore’ye nükleer silah programına son vermesi için azami baskının yapılacağını umduğunu söyledi.

Irak’taki durumun aksine Bush Yönetiminin Kuzey Kore’ye kitle imha silahlarını yok etmesi için zaman tanımak istediğini vurgulayan Kelly şöyle konuştu:

"Bunun için bir süre koymuyoruz. Güç ve karmaşık bir sorun. Müttefiklerimizle en iyi yolu bulmak için konuşuyoruz. Kuzey Kore için en kolay yol hemen bu programı ortadan kaldırmak olacaktır."

Kelly, bu açıklamaları Seul’de Güney Koreli üst düzey yetkililerle görüştükten sonra yaptı. Daha önce iki gün Pekin’de Çinli yetkililerle görüşen Bakan Yardımcısı, yarın Tokyo’ya geçerek Japon yetkililerle durumu ele alacak.

Kelly, ABD'nin Kuzey Kore’ye nükleer silah programını kaldırması karşılığı hiçbir şey önermediğini açıkladı.

Kuzey Kore, 1994 yılında ABD ile imzaladığı anlaşmada nükleer silah programını kaldıracağına söz vermişti. Buna karşılık, ABD, Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore’nin enerji ihtiyacını karşılayacak iki nükleer reaktör inşa etmeyi kabul etmişlerdi.

Bakan yardımcısı Kelly bu kez aynı durumun tekrarlanmayacağını, bir anlaşma yapılabilmesi için önce Kuzey Kore’nin nükleer silah programını kaldırma yolunda adımlar atması gerektiğini söyledi.

Kelly, Kuzey Koreli yetkililerin kendisine 1994 tarihli anlaşmayı artık geçersiz gördüklerini söylediklerini de belirtti.

Kelly, diplomatik çabalar sonuç vermez ve Kuzey Kore işbirliğini reddederse ne olacağı sorusunu yanıtsız bıraktı.

Bu arada iki Kore arasındaki temaslar devam ediyor. Bugün Kuzey Kore'ye geçen Güney Koreli bir bakan, nükleer silah programını gündeme getireceğini açıkladı.

XS
SM
MD
LG