Erişilebilirlik

Ecevit: İşler Çığrından Çıktı - 2002-10-12


Başbakan Bülent Ecevit, Kuzey Irak’ta bir Kürt devleti kurulması yolundaki gelişmelerle işin çığrından çıktığını açıkladı.

Ecevit bu açıklamayı, Kuzey Iraklı iki kürt lideri Mesut Barzani ve Celal Talabani’nin başkenti Kerkük olan ve Türkmenlere azınlık statüsü veren bir Federe kürt devleti anayasası üzerinde anlaşmaya varmalarından sonra yaptı.

Gelişmenin Türkiye için kaygı verici ve kabul edilemez olduğunu vurgulayan Ecevit, konuyu başta ABD olmak üzere ilgillerle ayrıntılı olarak görüşeceklerini söyledi.

Talabani’ni Ankara temsilcisi Bahros Galali, Ecevit’in açıklaması üzerine NTV’ye verdiği demeçte Kürt liderlerin üzerinde anlaştıkları anayasa taslağının bir düşünceden ibaret olduğunu, taslağın Türkmenlere de verileceğini, herkesin kabul etmesi halinde Saddam sonrası kurulacak yeni parlamentoya sunulacağını belirtti.

Bölgesel parlamento kurulmasının Ankara anlaşmasında yer aldığını savunan Galali, Türk politikacıların seçim ve ekonomik kriz nedeniyle halkın dikkatini başka yerlere çekmek istediklerini, bu nedenle Kuzey Irak’taki gelişmeleri abarttıklarını iddia etti.

XS
SM
MD
LG