Erişilebilirlik

Soli Özel: 3 Kasım Ön Seçim Niteliğinde - 2002-10-08


Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Soli Özel, Washington Yakındoğu Politikaları Enstitüsü’nün düzenlediği bir toplantıda 3 Kasım seçimleri daha sonra yapılacak bir seçim için ön seçim niteliği taşıyor dedi. Özel'e göre bunun nedeni iş başına gelecek parti ve liderinin bütün yükü uzun süre kaldıramayacağı.

Özel’in değerlendirdiği bir dizi kamuoyu araştırmasına göre halk şimdiye kadar fayda görmediği partileri meclise sokmayacak.

Strateji İletişim'in kamuoyu araştırmalarına göre, Adalet ve Kalkınma Partisi ya iktidara gelebilecek şekilde oy oranına sahip olacak ya da kurulabilecek bir koalisyon hükümetinde önemli rol oynayacak.

Özel, ordunun izlediği politikada başarılı olduğunu ve Recep Tayyip Erdoğan ile Mesut Yılmaz’ı devre dışı bıraktığını, AKP lideri olabilecek Abdullah Gül'ün ise Erdoğan kadar gerginlik yaratmadığını söyledi.

Soli Özel Türkiye’de seçmenin eğitimsiz olduğunu ve gittikçe daha milliyetçi eğilimler taşıdığını da kaydetti.

"Avrupa Birliği’ne karşı çıkanların yüzde 27’si üniversite eğitimi almış kişiler. Bu grubun AB’ye karşı çıkma nedeni de ulusal egemenliğin ve bağımsızlığın tehlikeye gireceği. Genç Parti’nin de yükselişinden görüleceği gibi milliyetçilik artıyor. Genç Parti, meclis dışında kalması muhtemel bütün partilerin yanı sıra diğer partilere gidecek oyları da topluyor."

Özel, seçim kampanyasında AB yanlısı programı en kuvvetli olan partinin AKP olduğunu söyledi. Özel’e göre seçimlerden sonra AKP, Doğru Yol Partisi yerine Cumhuriyet Halk Partisi ile koalisyona gitmeyi de tercih edebilir. AB’ne adayların durumunun belli olacağı Aralık ayındaki Kopenhag zirvesi yaklaşırken partilerin AB ile ilgili tutumlarının da daha iyi görüldüğünü söyleyen Özel, Kıbrıs konusunun hassas olduğuna dikkat çekti:

"Sorun çözülmeden Kopenhag’da Kıbrıs üyeliğe kabul edilir, Türkiye’ye hiç bir şey verilmezse Türkiye’de AB’ye karşı büyük tepki oluşur. Kıbrıs birliğe alındığı takdirde ise Türkiye ilhak yerine Kuzey Kıbrıs’la daha çok bütünleşme yoluna gidecektir. Kıbrıs konusu üzerinde Ecevit’in de rol oynaması mümkün."

Irak’ta operasyon ihtimaline de değinen Soli Özel, seçimlerden önce bir harekat ihtimali olsaydı seçimlerin iptalinin söz konusu olabileceğini söyledi ancak böyle bir operasyonun hem Amerika’daki hem de Türkiye’deki seçimler sonrası olması ihtimalinin arttığını kaydetti. Özel Türkiye’de kimsenin savaş istemediğini de vurguladı:

"Türkiye’de hiç kimse Irak’ta savaş istemiyor. Bu konuda görüş birliği var. Birilerinin Ameirkan yönetimini savaşa karşı ikna etmesini umuyoruz. Ancak Amerika buna karar verirse Türkiye’nin de üzerine düşeni yapacağına dair bir anlayış var. Umarım Türkiye’nin, Kuzey Irak’ta Amerikan kara kuvvetlerine katılması istenmez."

Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Soli Özel, Türkiye’de Uluslararası Para Fonu IMF ve Batı karşıtı duyguların gittikçe arttığına, bir yanda yoksulluk sürerken IMF fonları olmadan durumu kurtarmanın zorluğuna dikkat çekti. Özel, seçimlerin sonunda iktidara gelen partinin ekonomik yükünün ağır olacağını ve bu yönde başarı sağlanamadığı takdirde en çok 2 yıl içinde yeni seçimlere gidileceğini savundu.

XS
SM
MD
LG