Erişilebilirlik

Irak, Yeni Bir Güvenlik Konseyi Kararına Sıcak Bakabilir - 2002-10-06


Irak’ın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi silah denetimi konusunda yeni bir Güvenlik Konseyi kararı çıkartılmasına, ülkesinin karşı çıkmayabileceğini söyledi.

Muhammet Aldouri Amerikan ABC televizyonunda yayınlanan bir programda, yeni Güvenlik Konseyi kararını, önce görmeleri gerektiğini kaydetti. Irak daha önce yeni bir Güvenlik Konseyi kararını kabul etmeyeceğini, fakat eski kurallar uyarınca silah denetçilerinin ülkeye girmesine izin vereceğini açıklamıştı.

Amerika Irak’ın nükleer, kimyasal ve biyolojik silah programlarına son vermesini, silah denetimlerine koşulsuz olarak uymasını öngören ve askeri tehdidi de kapsayan yeni bir Güvenlik Konseyi kararına ihtiyaç olduğunu savunuyor.

Bu arada Amerikan Senatosu Başkan Bush’a, Irak’ı silahsızlandırmak için askeri kuvvet kullanma yetkisi verilmesi için hazırlanan tasarıyı görüşüyor.

Demokrat partili senatör Evan Bayh, bir televizyon konuşmasında Irak Lideri Sadram Hüseyin ciddi bir askeri tehdit olmadan silahsızlanmaya yanaşmayacağı için kuvvet kullanmanın en iyi yol olabileceğini söyledi.

Pazartesi akşamı Amerikan halkına hitep eden bir konuşma yapmaya hazırlanan Başkan Bush da, Irak’la savaşın kaçınılmaz olabileceğini savunuyor.

XS
SM
MD
LG