Erişilebilirlik

Yeni Komiteler Kıbrıs'ın Yasal Çerçevesini Belirleyecek - 2002-10-05


New York’ta iki gündür sürdürülen Kıbrıs görüşmeleri sona ererken iki komite kurulması kararlaştırıldı.

Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve Rum Cumhurbaşkanı Glafkos Klerides, hukuk uzmanlarından oluşan komitelerin kurulması konusunda anlaştı.

Bu ay toplanacak komiteler, geleceğin ortak Kıbrıs devletinin yasal çerçevesini belirlemeye çalışacak.

Birleşmiş Milletler Kıbrıs özel temsilcisi Alvaro de Soto, komitelerin kurulması yolundaki anlaşmanın iki taraf için yeni bir fırsat yarattığını söyledi.

Denktaş ve Klerides kasım ayı içinde BM Genel sekreteri Kofi Annan ile yeniden bir araya gelecek.

Kofi Annan, görüşmelerde önemli bir ilerleme sağlanmamasına rağmen Kıbrıs Türk ve Rum liderlerinin soruna çözüm bulmak için çaba göstermelerinin kendisini cesaretlendirdiğini açıkladı.

BM Genel Sekreteri'nin yazılı açıklamasını okuyan Alvaro de Soto, nihai anlaşmanın güçlüğüne dikkati çekerek soruna kolay bir çözüm olmadığını söyledi, "Kapsamlı bir anlaşma karmaşık, bütünlüğü olan, yasal yönden bağlayıcı ve uygulama gücüne sahip bir anlaşma olacaktır. Anlaşmada ilgili tüm tarafların hakları ve yükümlülükleri açık, kesin ve yeniden müzakereye gerek bırakmayacak şekilde düzenlenecektir,” dedi.

Avrupa Birliği, 12 Aralık’ta yapacağı Kopenhag zirvesinde Kıbrıs Rum kesiminin tam üyelik başvurusunu karara bağlayacak. Türkiye, Kıbrıs Rum kesiminin tek başına Avrupa Birliği’ne alınması halinde adanın kuzeyini ilhak etme tehditinde bulunuyor.

Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş da önceki gün Avrupa Birliği’nin, Kıbrıs’ı üyeliğe alması halinde görüşmelerin sona ereceğini açıklamıştı.

Annan, Denktaş’ın bu açıklaması üzerine ne düşündüğü sorulduğunda “O aşamaya geldiğimizde bu engeli atlayacağız,” karşılığını verdi. AB, Kopenhag zirvesine kadar Kıbrıs görüşmelerinde çözüme varılmasını istiyor. Ancak Kofi Annan, Kıbrıs görüşmelerinin Aralık ayına kadar bitmeyebileceğini, Avrupa Birliği zirvesinden sonra da sürebileceğini söylüyor.

Bu arada Rauf Denktaş, yarın New York’ta kalp ameliyatı olacak. Denktaş’ın sözcüleri liderin kısa sürede sağlığına kavuşacağını ve Klerides ile gelecek ay yapacağı görüşmeye hazır olacağını bildirdi.

XS
SM
MD
LG