Erişilebilirlik

Barzani ile Talabani Irak'ın Geleceğini Konuşuyor - 2002-10-02


Kuzey Iraklı rakip Kürt liderler Mesut Barzani ve Celal Talabani, Irak’ın geleceği konusunda ortak bir tutum belirlemek amacıyla bir araya geldi.

Görüşme için Talabani’nin başkenti Süleymaniye’ye giden Barzani, siyasi gelişmeler ve artan tehditler karşısında Kürt birliğini güçlendirme yollarını ele alacaklarını açıkladı.

Bugünkü görüşme, yıllardır çarpışan iki Kürt grubu arasında geçen ay imzalanan barış anlaşmasını izliyor. Eylül ayındaki toplantıda iki taraf, Saddam Hüseyin sonrası kurulacak yeni yönetim şekli ile ilgili olarak bir anayasa taslağı üzerinde de anlaşmıştı.

Irak’ı biri Kürt diğeri Arap iki federe devlete bölen ve Kerkük Türklerine sadece azınlık statüsü veren anayasa taslağı, bölgede bir Kürt devleti kurulmasına şiddetle karşı çıkan Türk hükümeti tarafından sert tepkiyle karşılanmıştı.

Bunun üzerine Barzani ve Talabani, taslağın birleşik bir Irak devleti kurmayı amaçladığını öne sürerek Türkiye’nin kaygılarını yatıştırmaya çalışmıştı.

Bugünkü görüşmeden iki gün sonra Kuzey Iraklı iki Kürt grubu, uzun süreden beri ilk kez ortak meclis toplantısını yapacak. Sandalye dağıtımındaki anlaşmazlık nedeniyle iki grubun üyelerinden oluşan ortak meclis 6 yıldır toplanamıyordu.

XS
SM
MD
LG