Erişilebilirlik

Irak'tan Türkiye'ye Uyarı - 2002-10-01


Irak, Bağdat hükümetine karşı düzenlenecek herhangi bir operasyonda askeri üslerini Amerika’ya kullandırmaması konusunda Türkiye’yi uyardı.

Başbakan Bülent Ecevit’le Ankara’da görüşen Irak Başbakan Yardımcısı Tarık Aziz, toplantının sonucundan memnun kaldığını söyledi.

Amerika’nın Müslüman dünyasında yakın müttefiki olan Türkiye’nin, Irak’a karşı düzenlenebilecek bir harekatta önemli rol oynaması bekleniyor. Türk hükümeti halen Amerikan ve İngiliz savaş uçaklarının ülkedeki üsleri kullanarak bölgedeki Kürt azınlığı korumak için Kuzey Irak’taki uçuş yasağı bölgesini denetlemesine izin veriyor.

Ancak Türkiye, Amerika öncülüğündeki bir Irak harekatından kaygı duyduğunu da belirtiyor. Türk hükümeti Bağdat’a karşı bir operasyon sırasında Irak’taki Kürtlerin bağımsızlık için harekete geçebileceğini ve bunun da Türkiye’deki Kürt nüfusu ayaklandırmasından kaygı duyuyor.

Bu arada Başbakan Ecevit’in, Amerika’nın Iraklı Kürtleri bağımsızlığa teşvik etmesini eleştirdiği yolunda bir haber çıktı. Gazeteye göre, Ecevit, Amerika’nın bu tutumundan rahatsız olduğunu bildirdi ve Washington’un Türkiye’nin hassasiyetlerine önem vermesini beklediğini söyledi.

XS
SM
MD
LG