Erişilebilirlik

Dünya Bankası Zengin Ülkeleri Suçladı, Protestolar Sürüyor - 2002-09-27


Dünya Bankası, zengin ülkeleri pazarlarını kısmen kapalı tutarken gelişmiş ülkelerden açık pazar ekonomisi isteyerek ikiyüzlü davranmakla suçladı.

Dünya Bankası ekonomisti Nicholas Stern, zengin ülkelerin güçlü özel çıkar gruplarının işine yarayan korumacı önlemleri kaldırarak örnek oluşturması gerektiğini söyledi.

Dünya Bankası ile Uluslararası Para Fonu’nun Washington toplantılarında liderlerin küresel ekonomi değerlendirmeleri farklılık gösteriyor.

Avrupalı liderler ve IMF Başkanı Horst Koehler, Irak’ta savaş tehdidi ile ekonomik gerilemenin küresel düzeyde daha fazla yavaşlamaya neden olabileceğini söylüyor. Ancak Amerika Maliye Bakanı Paul O’Neill, ülke ekonomisinin ilerleme yolunda olduğunu ve ufak tefek engellerle karşılaştığını kaydetti.

Bu arada polis, göstericilerden 300 kadarını tutukladı. Kentin çeşitli yerlerinde trafiği aksatan, pencereleri kıran ve birbirlerine zincirlerle bağlanan protestocular sabah işe gitme saatlerinde fazla bir sorun yaratmadılar.

Protestolara rağmen başlayan toplantılarda Amerika bugün dünyanın en sanayileşmiş 7 ülkesinin maliye bakanları toplantısına ev sahipliği yapıyor.

180 ülkenin temsilcilerinin katılımıyla resmi olarak yarın başlayacak toplantılarda kalkınma, borçların hafifletilmesi ve dünya ekonomisi gibi konular ele alınacak.

Yaklaşık 20 bin protestocunun Washington’da uluslararası mali kurumlarla Ameirka’nın dış politikasına karşı gösteri yapması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG