Erişilebilirlik

Başkan Bush: Kongre'yle Anlaşma Noktasındayız - 2002-09-26


Başkan Bush, Irak’a karşı askeri kuvvet kullanma konusunda Kongre’yle anlaşmaya varmak üzere olduğunu söyledi. Beyaz Saray’da Kongre liderleriyle görüşen Bush, Irak’ın el-Kaide teröristleriyle ilişkisi olduğunu ve onlara kimyasal, biyolojik veya nükleer silahlar verebileceklerini söyledi. Irak’ın kimyasal ve biyolojik silah tesisleri inşa ettiğini de ileri süren Bush, Saddam Hüseyin’in “tehlikeli ve savaş yanlısı” olduğunu söyledi. Kongre’de Irak’la ilgili tartışmalara değinen Başkan, Kongre’yle işbirliğine dikkati çekerek “Çok kısa zamanda tek bir sesle konuşacağız” dedi.

Bu arada Başkan’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice, Saddam Hüseyin’le el Kaide arasında bağ olduğunu iddia etti. Rice, Irak lideri Saddam Hüseyin’in el-Kaide terörist örgütüne kimyasal silah eğitimi ve barınak sağladığını söyledi. Rice, Irak hükümetiyle Üsame bin-Ladin’in el-Kaide örgütü arasında önemli temaslar yapıldığına dair kanıtlar bulunduğunu bildirdi. Amerikan PBS televizyonunda konuşan Rice, bu temasların uzun bir süre devam ettiğini de belirtti. Condoleezza Rice’a göre, üst düzey Iraklı yetkililerle el-Kaide teröristleri arasında temaslar olduğu biliniyor ve bu temasların oldukça uzun bir süre devam ettiği anlaşılıyor. Başkan’ın ulusal güvenlik danışmanı Rice, Irak’ın terörist gruba kimyasal silah eğitimi de verdiğini söyledi. Yetkili, bu bilgilerin çoğunun Amerika’nın gözaltına aldığı terörist zanlılarından alındığını da bildirdi. Rice’a göre, bu zanlılardan bazıları, özellikle üst düzey olanlar, Irak’ın el-Kaide’ye kimyasal silah geliştirme konusunda eğitim verdiğini söylediler. Rice’ın bu açıklamasıyla Bush yönetimi Irak’ın el-Kaide’yi barındırdığı ve kitle imha silahları konusunda örgüt teröristlerine eğitim sağladığı konusunda elinde bilgi olduğunu ilk kez resmen açıklamış oluyor. Daha önce de Savunma Bakanı Donald Rumsfeld Irak’la örgüt arasında bağlantı olduğunu öne sürmüş ancak kanıttan sözetmemişti.

Öteyandan Amerikan ve İngiliz savaş uçakları, Basra Havaalanındaki radar tesislerini bombaladı. Irak, saldırıyı terörist eylem olarak niteledi, yolcu terminalinin bombardımanda zarar gördüğünü bildirdi. Amerikan ordusu haberi doğruladı, müttefik ülke uçaklarının Bağdat’ın 130 kilometre güneyinde, el Kufah’daki hava savunma tesislerini de bombaladığını bildirdi. Amerika, Irak’ın, hava savunma tesislerini, müttefik ülke uçaklarını düşürmeye çalışmak için kullandığını ileri sürüyor.

XS
SM
MD
LG