Erişilebilirlik

Başbakan Schroeder az oy farkıyla yeniden iktidarda, 2 Türk kadını Alman Parlamentosunda - 2002-09-23


Almanya'da dün yapılan seçimlerde Sosyal Demokrat Parti, oyların yüzde 38.5’ini topladı ve 251 milletvekilliği ele geçirdi, koalisyonun küçük ortağı Yeşiller Partisi ise yüzde 8.6’sını alarak 55 sandalye kazandı. Koalisyon partileri böylece Alman parlamentosu Bundestag’daki 603 sandalyenin 306’sını aldı. Federal Seçim Bürosunun açıkladığı kesin olmayan sonuçlar, Başbakan Schroeder’in sağcı rakibi Bavyera Eyalet Valisi Edmund Stoiber’in Hristiyan Demokrat Partisi’nin yüzde 38.5’e yakın bir oranda oy toplayarak 248 sandalye aldığını, Hür Demokrat Parti’nin de yüzde 7.4 oyla 47 milletvekilliği ele ettiğini gösteriyor. Yabancı düşmanı olan ve Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine karşı çıkan sağcı "Birlik Partileri"nin az farkla da olsa yenilgiye uğraması Almanya'da yaşayan Türkler arasında sevinçle karşılandı.

Eski komünistlerden oluşan Demokratik Sosyalizm Partisi, yüzde 5’lik baraja takıldı ancak 299 seçim bölgesinin 2’sini tümüyle alarak parlamentoya 2 milletvekili gönderme hakkı elde etti. Türk kökenli iki aday dünkü seçimlerde parlamentoya girmeyi başardı. Sosyal Demokrat Parti’nin Köln bölgesi adayı doktor Lale Akgün oyların yüzde 46’sını alarak, 10’uncu sıradan milletvekili seçildi. Yeşiller’in milletvekili adayı Ekin Deligöz ise Bavyera’dan milletvekili oldu. Hrıstiyan Demokrat Parti’nin Berlin milletvekili adayı Emine Demirbüken ise seçimi kazanamadı.

Almanya'da ilk kez seçim sonuçları bu kadar birbirine yakın oldu. Seçimlerde 64 milyon seçmenden yüzde 79.8'i sandık başına gitti.

XS
SM
MD
LG